Højeste antal konkurser i et halvt år

Mere end hver femte konkursramte virksomhed i april har haft coronalån, så der er altså fortsat spor fra corona.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Friske tal fra Danmarks Statistik viser, at der i april var 256 konkurser i aktive virksomheder, når der tages højde for sæson. Det er 22% flere konkurser end måneden før og samtidig det højeste antal konkurser i 6 måneder. Aktive virksomheder har ansatte eller en omsætning på over 1 mio. kr.

April bød på det højeste antal konkurser i et halvt år. Noget tyder på, at coronakrisen stadig spøger en smule. Mere end hver femte konkursramte virksomhed i april har haft coronalån, så der er altså fortsat spor fra corona.

Indtil videre har 2024 budt på 887 konkurser, hvilket er omtrent 200 færre end i samme periode sidste år.

Det højere antal konkurser sætter imidlertid ikke gang i den store panikknap. Dels fordi noget tyder på et fortsat efterslæb fra corona. Og dels fordi kon­kursom­fan­get i 2024 som helhed er faldet en hel del tilbage, efter 2023 havde det højeste antal konkurser i 10 år. Tiderne med skyhøje prisstigninger er forbi, og langt de fleste coronalån er afviklet, selvom de stadig spøger i kulissen. Meldinger om mangel på efterspørgsel kan dog blive en ny udfordring for virksomhederne.

Virksomhederne oplevede ligesom danskerne et massivt om­kost­nings­pres gennem 2022 og 2023. Det skyldtes en cocktail af kraftigt stigende pro­du­cent­pri­ser og højere renter. Samtidigt skulle virksomhederne tilbagebetale deres coronalån. 2023 bød på mere end 3.000 konkurser, hvilket var det højeste siden 2010.

Vi ser i dag bedre omstændigheder for virksomhederne, hvor beskæftigelsen slår rekorder og er­hverv­stil­li­den er nogenlunde stabil. Ren­testig­nin­ger­ne har også stabiliseret sig igen, hvilket har lettet presset på virk­som­he­der­nes omkostninger. Der er dog flere virksomheder som oplever et stigende problem med efterspørgsel. Næsten hver tredje virksomhed oplever mangel på efterspørgsel, hvilket begrænser deres produktion. Det kan være med til at udfordre virksomhederne i 2024.

Relaterede artikler