Forbrugertilliden stiger igen

Forbrugertilliden fortsætter opturen i februar, og privatøkonomien ser igen lysere ud for rigtig mange danskere.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at for­bru­ger­til­li­den endnu en gang stiger fra -8,4 i januar til -7,4 i februar. For­bru­ger­til­li­den befinder sig dermed på det højeste i præcis 2 år. Statistikken går tilbage til 1974.

For­bru­ger­til­li­den er steget i de seneste 13 ud af 16 måneder. For­bru­ger­til­li­den nåede sin bundrekord i oktober 2022 på hele -37, hvor inflationen buldrede løs og i samme måned nåede over 10%.

For­bru­ger­til­li­den fortsætter opturen i februar, og nærmer sig med små skridt positivt terræn. Der er også mere sød musik i danskernes ører end længe. Løn­stig­nin­ger­ne befinder sig på højeste niveau i 15 år, inflationen er lav og beskæftigelsen er rekordhøj. I tillæg er der også sat en prop i ren­testig­nin­ger­ne. Det gør samlet set, at pri­va­tø­ko­no­mi­en igen ser lysere ud for rigtig mange danskere.

Det ser på mange måder ud til, at vi har lagt det værste bag os. Lønningerne løber igen hurtigere end inflationen. Lønningerne steg i 4. kvartal med næsten 5%, mens inflationen befinder sig omkring 1%. Det betyder, at der igen er re­al­løns­frem­gang, og danskerne igen får mere ud af deres lønkroner. Beskæftigelsen er samtidig rekordhøj, mens boligejere med variabel rente kan se, at stigningen i deres renteudgifter er bremset op.

Danskernes syn på deres egen privatøkonomi i fremtiden er da også rykket i positivt terræn på 5,2.  Der er også fremgang at spore i forventningen til dansk økonomi i fremtiden. Det indikerer optimisme for fremtiden i forhold til i dag.

Vi forventer en blød landing for økonomien. Stigningen i for­bru­ger­til­li­den peger også i samme retning. Vi forventer, at for­bru­ger­til­li­den vil fortsætte forbedringen i takt med, at løn­stig­nin­ger­ne er taget til, inflationen er faldet til ro, og beskæftigelsen fortsat stiger.

Relaterede artikler