Forbrugertilliden stiger i april

Det er dog ikke en buket blomster kun med roser, for forbrugertilliden holder fast i det negative territorium.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at for­bru­ger­til­li­den lyder på -6,5 i maj mod -8,6 i april. For­bru­ger­til­li­den stiger efter nogle måneder med stilstand. For­bru­ger­til­li­den har dog mestendels peget op det seneste halvandet år siden sin historiske bund på enorme -37 i efteråret 2022, men ligger altså fortsat til den lave side historisk set.

For­bru­ger­til­li­den genvinder terræn i maj efter nogle måneder med stilstand. Det er positivt, at for­bru­ger­til­li­den igen kravler opad, og har rettet sig mærkbart fra det så sortest ud i efteråret 2022, da inflation og ren­testig­nin­ger buldrede løs. I dag er der mere ro over renter og inflation, mens lønningerne har stor pil opad. Det er dog ikke en buket blomster kun med roser, for for­bru­ger­til­li­den holder fast i det negative territorium. Det skyldes, at forbrugerne stadig har de negative briller på i forhold til den økonomiske situation.

Vi står et helt andet sted end for halvandet år siden. Inflationen befinder sig aktuelt omkring 1% herhjemme, mens den var over 10% i oktober 2022. Boligrenterne stiger ikke længere, men har stabiliseret sig på et højere niveau, mens vi ser beskæftigelsen holde rekordhøjde. I tillæg stiger lønningerne med højeste fart i mere end 30 år, som betyder, at danskerne igen får mere ud af deres lønkroner og genvinder en stor del af det tabte.

Omvendt er det blevet dyrere at være dansker. Selvom inflationen står stille, er det ikke sådan, at priserne bredt set er faldet. I dag er for­bru­ger­pri­ser­ne omkring 13% højere end for tre år siden. Samme historie gælder med renterne. Selvom renterne ikke stiger mere, så befinder de sig stadig højt, og mange danskere med variabelt forrentede lån har markant højere renteudgifter sammenlignet med for to år siden. Det kan være med til at forklare, hvorfor for­bru­ger­til­li­den fortsat befinder sig i negativt terræn. Vi forventer dog samlet set, at for­bru­ger­til­li­den vil fortsætte med at kravle opad i løbet af året.

Relaterede artikler