Flere passagerer med danske færger

Antallet af passagerer på landets færgeruter når sit højeste i 4 år. Det kommer efter historisk få færgepassagerer under corona.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af passagerer i danske havne lød på 30,1 mio. i 2023. Det er en stigning på 0,5% sammenlignet med 2022. Sammenligner vi med tiden inden corona, så er der dog stadig tale om ca. 8% færre passagerer. Statistikken går tilbage til 2007.

Antallet af passagerer på landets færgeruter når sit højeste i 4 år. Det kommer efter historisk få fær­ge­pas­sa­ge­rer under corona, hvor det især var på uden­rigs­ru­ter­ne, at passagererne blev markant færre. Passagererne er dog stille og roligt vendt retur på uden­rigs­ru­ter­ne i takt med, at corona er forsvundet fra radaren. Det afspejler sig også i antallet af overnatninger på danske feriesteder, hvor de udenlandske gæster igen valfarter hertil, mens der omvendt er færre danske overnatninger.

I 2019 var der 32,7 mio. passagerer på de danske færgeruter, hvilket var det højeste siden 2008. I 2020 faldt passagertallet til 20,6 mio., som omvendt var det laveste nogensinde. Det var især uden­rigs­ru­ter­ne der tabte passagerer, hvor vi gik fra 21,7 mio. passagerer i 2019 til 10,3 mio. i 2020. I 2023 er vi dog stadig et stykke fra passagertallet fra før corona på både indenrigs- og uden­rigs­ru­ter­ne.

Mange danskere har holdt ferie herhjemme. I 2022 slog antallet af danske overnatninger på hoteller, vandrerhjem, campingpladser, feriecentre og lystbådehavne rekord med mere end 25 mio. overnatninger. I 2021 var der rekordmange danske overnatninger i danske feriehuse. Siden er antallet af danske overnatninger faldet, især i feriehusene, og det hænger sådan set fint sammen med, at der igen er flere passagerer med uden­rigs­ru­ter­ne på de danske færger. Vi har også set, at passagertallet ud af de danske lufthavne er steget i 2023. Antallet af danske overnatninger befinder sig dog stadig på et højere niveau end før corona, så helt forsvundet er danskerne ikke fra hjemlige over­nat­nings­for­mer.

Relaterede artikler