Flere langtidsledige

Skal vi dog drage noget positivt ud af tallene, så er stigningen yderst afdæmpet.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Jobindsats viser, at antallet af langtidsledige personer steg med 215 personer i december. Antallet af langtidsledige er dermed steget uafbrudt gennem 2023, når vi tager høje for sæson. Langtidsledige er defineret ved, at man har været ledig i mindst 80% af tiden indenfor de seneste 12 måneder. Der er 15.945 langtidsledige personer i Danmark.

Der er aldrig noget godt ved flere langtidsledige. Så det er helt generelt en trist udvikling gennem 2023, som bød på 3.000 flere langtidsledige personer.

Trods stigningen er der dog væsentligt færre langtidsledige i dag, når vi ser historisk på det. Mens der i dag er knap 16.000 langtidsledige i Danmark, så var antallet over 40.000 personer under coronakrisen, hvor lang­tids­le­dig­he­den senest toppede. I tiden før corona var der i omegnen af 26.000 langtidsledige personer.

Skal vi dog drage noget positivt ud af tallene, så er stigningen yderst afdæmpet. Og der er stadig langt færre langtidsledige end før corona. Derfor ændrer den afmålte stigning heller ikke ved, at det danske arbejdsmarked fortsat viser sig fra sin fornuftige side. Selvom ledigheden såvel som lang­tids­le­dig­he­den har peget lidt op, så er der fortsat få ledige, og beskæftigelsen slår samtidig rekorder.

Et bomstærkt arbejdsmarked er med til at holde lang­tids­le­dig­he­den lav. Beskæftigelsen slår rekorder og nåede senest en historisk milepæl med mere end 3 millioner lønmodtagere i arbejde. Alene i 2023 kom der næsten 32.000 flere personer i arbejde.

Vi ser dog farten på ar­bejds­mar­ke­det løje af. Den overordnede ledighed er steget. Dog ikke med meget, men stædigt har den peget op. Dansk økonomi er i recession, og ar­bejds­mar­ke­det reagerer typisk med en forsinkelse. Vi forventer et 2024 med fald i beskæftigelsen og ny stigning i ledigheden. Meget peger imidlertid foreløbig på en blød landing.

Relaterede artikler