Færre langtidsledige

For første gang i 13 måneder falder antallet af langtidsledige.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Jobindsats viser, at der var 328 færre langtidsledige i februar i forhold til januar. Det betyder, at der nu er 16.433 langtidsledige i Danmark. Langtidsledige er defineret ved, at man har været ledig i mindst 80% af tiden indenfor de seneste 12 måneder.

Det er første gang i 14 måneder, at antallet af langtidsledige falder, når der tages højde for sæson. Forud for det nåede lang­tids­le­dig­he­den at stige med godt 3.500 personer. Trods de 13 måneders stigning er lang­tids­le­dig­he­den stadig enormt lav i et historisk perspektiv. Og faldt så en smule i februar.

For første gang i 13 måneder falder antallet af langtidsledige. Samtidig har den forudgående stigning været yderst begrænset, så slut­kon­klu­sio­nen er, at der er meget få langtidsledige i Danmark. Det er på alle måder positivt, at der er så få langtidsledige. Og sammenlignet med før corona er der i dag omkring 9.000 færre langtidsledige.

Dagens tal afspejler et stærkt arbejdsmarked, som der er godt gang i. Nye rekorder i beskæftigelsen har været med til at holde ledigheden i kort snor. I januar steg beskæftigelsen med næsten 4.000 personer. Og det kom i forlængelse af en stigning på mere end 30.000 gennem 2023. Samtidig holder antallet af stil­lings­op­slag et pænt niveau, hvor der i dag stadig bliver slået flere stillinger op end før corona.

Mange indikatorer peger på en blød landing for dansk økonomi, hvor ar­bejds­mar­ke­det har overrasket særdeles positivt. Vi har dog set en svag stigning i ledigheden samt lang­tids­le­dig­he­den gennem det seneste halvandet års tid, om end det er begrænset. Ar­bejds­mar­ke­det reagerer typisk med forsinkelse, og det er ikke usandsynligt, at ledigheden kan stige yderligere en smule i 2024. Men den bløde landing ser ud til at være godt i gang.

Relaterede artikler