Endnu et kvartal med færre ledige stillinger

Jobsøgende har langt færre stillinger at vælge mellem. Siden toppen er antallet dykket med 28%.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at der i 4. kvartal var 49.614 ledige stillinger herhjemme i den private sektor, når vi tager højde for sæson. Det er ca. 2.000 færre end i 3. kvartal, og samtidig sjette kvartal i streg, at de ledige stillinger bliver færre. På toppen i 2022 var der næsten 70.000 ledige stillinger.

Jobsøgende har langt færre stillinger at vælge mellem, når jobjagten sættes ind. Siden toppen er antallet af ledige stillinger dykket med 28%. Det vidner om et arbejdsmarked, hvor tempoet er på vej ned. Det er ikke det samme som, at ar­bejds­mar­ke­det ligger fuldstændig øde hen. For beskæftigelsen slog så sent som i december ny rekord, mens antallet af stil­lings­op­slag stadig er relativt højt.

Beskæftigelsen steg endnu en gang i december. Dermed voksede antallet af lønmodtagere med hele 31.000 personer i 2023 og rundede også i årets løb 3 mio. beskæftigede. Fremgangen står på skuldrene af 2021 og 2022, hvor økonomien skulle ud af coronakrisen. I de år steg beskæftigelsen sammenlagt med knap 200.000 personer. Med den udvikling i baghovedet, er det meget flot, at fremgangen har kunnet fortsætte, uden at være helt oppe og ringe historisk set.

Ser vi på starten af 2024, så er der stadig pæn aktivitet på ar­bejds­mar­ke­det. Mere friske tal fra Jobindsats viser, at der fortsat er jævnt mange nye stil­lings­op­slag. Sammenlignet med tiden før corona, blev der slået omkring 10% flere stillinger op i januar. Vi ser dog en ledighed, som er steget måned for måned, men stigningen er i den ganske svage ende, og der er grundlæggende få ledige personer herhjemme.

Relaterede artikler