BNP skrumpede 1,8% i 1. kvartal

Faktisk det største kvartalsvise fald i næsten 4 år, men BNP-tallene må ikke tolkes alt for hårdt på økonomiens tilstand.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at dansk økonomi målt ved BNP skrumpede med 1,8% i 1. kvartal sammenlignet med kvartalet før. Det viser den første opgørelse af BNP for Danmark.

De nye tal viser et stort fald i BNP i 1. kvartal. Faktisk det største kvartalsvise fald i næsten 4 år. Der er ærgerligt, men der er dog flere elementer, som er værd at notere sig, inden de helt store panderynker sætter sig fast. Bilsalget trækker ned i pri­vat­for­bru­get, hvor 1. kvartal endte en hel del ringere end kvartalet før, og også søtransporten trækker ned for eksportens vegne. Sidst men ikke mindst må BNP-tallene ikke tolkes alt for hårdt på økonomiens tilstand. Tallene er hæftet med en vis portion usikkerhed, hvilket ikke er usædvanligt for BNP-tallene, og samtidig viser andre dele af økonomien enormt flotte takter med fortsatte rekorder for beskæftigelsen.

Dansk økonomi voksede med 1,9% i 2023. Det er i sig selv en pæn vækst, om end en stor del af det var drevet af me­di­ci­nal­sek­to­ren. Økonomien voksede til sammenligning med 2,7% i 2022 og med hele 6,8% i 2021, som var præget af vejen ud af coronakrisen, hvor økonomien omvendt dykkede i 2020 med 2,4%.

Vi forventer, at der igen kommer vækst i dansk økonomi i 2024. Selvom pri­vat­for­bru­get dykkede i 1. kvartal, blandt andet drevet af et ringere bilsalg, så er for­ud­sæt­nin­ger­ne for pri­vat­for­bru­get fornuftige. De højeste lønstigninger i mere end 30 år og rekordhøj beskæftigelse vil være med til give et nyt skub. Pri­vat­for­bru­get står for næsten halvdelen af den økonomiske aktivitet i Danmark, så forbrugerne har en massiv stemme for den samlede danske økonomi. Og trods faldet i pri­vat­for­bru­get i 1. kvartal, så er det 0,7% højere end for et år siden.

Der er således lagt et fundament for fornyet vækst i økonomien med rekordhøj beskæftigelse, som stadig vokser. Mange danskere har oplevet fornyet og mærkbar stigning i reallønnen. Mange kan dermed igen komme længere for deres tjente penge med en inflation, som er banket i bund. Vi forventer, at dansk økonomi samlet vil lande en hæderlig vækst i 2024. En flot afslutning på 2023 vil i sig selv bidrage med et pænt overhæng.

Relaterede artikler