Bilsalget kom langsomt fra start i 2024

Den sløve start på året kan formentlig tilskrives skatteteknik på elbiler, som skaber incitament til at udskyde bilkøbet en kende.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der blev solgt 9.877 nye personbiler i januar, når der tages højde for sæsonudsving. Det er 18% færre sammenlignet med januar sidste år og 45% færre end i december. En ny bil tæller som en handel, når den er indregistreret, og ikke ved un­der­skri­vel­sen af købsaftalen.

Bilsalget kom ekstremt langsomt fra start i 2024. Den sløve start på året kan formentlig tilskrives skatteteknik på elbiler, som skaber incitament til at udskyde bilkøbet en kende. Derfor er det ikke utænkeligt, at bilsalget tager et hop op igen allerede i februar. Og til trods for det, står de eldrevne biler for mere end en tredjedel af det samlede salg af nye personbiler i januar. Så helt skidt står det ikke til.

Den relativt stille start på året for salget af elbiler kan dog skyldes skatteteknik. En stigning i bundfradraget i re­gi­stre­rings­af­gif­ten for elbiler trådte først i kraft 1. februar i år. Det kan betyde, at flere potentielle købere har udskudt købet af ny bil.

Antallet af solgte elbiler lyder på 3.124 i januar, svarende til 35% af det samlede salg af nye personbiler. Det er noget lavere end i december, hvor andelen lød på imponerende 51%. Det hører dog med til historien, at elbilsalget i januar alligevel var hele 42% højere sammenlignet med januar sidste år.

Vi ser lige nu flere indikationer på, at der kan være prisfald på biler på vej. Tæt på halvdelen af bil­for­hand­ler­ne melder, at de har for stort et lager. Dertil vurderer ca. 40% af bil­for­hand­ler­ne selv, at de forventer at sænke priserne i de kommende tre måneder. Det kan yderligere være med til at give et løft til bilsalget over den kommende tid.

Relaterede artikler