Beskeden stigning i ledigheden

Luppen skal i brug for at se, hvilken vej ledighedskøen bevæger sig i øjeblikket.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Helt nye tal fra Danmarks Statistik viser, at ledigheden pegede op med 388 personer i maj, når vi tager højde for sæson. Siden årsskiftet er ledigheden steget med 355 personer, mens der over det seneste år er kommet 4.200 flere ledige til.

Luppen skal i brug for at se, hvilken vej ledighedskøen bevæger sig i øjeblikket. Blot beskedne 388 personer blev ledige i maj. Det billede har været gældende i hele 2024, hvor ledigheden har ligget klinet op af et rundt nul måned for måned. Ar­bejds­mar­ke­det klarer sig ufatteligt godt, og vi ser det også på andre parametre, hvor beskæftigelsen sætter rekord efter behag.

Ledigheden er dog ikke rekordlav. Fra sommeren 2022 og til slutningen af 2023, er der kommet ca. 13.500 flere ledige til. Stigningen er dog i sig selv meget begrænset, og le­dig­heds­pro­cen­ten er da også kun steget fra 2,4% dengang til 2,9% i dag. Vi har tilmed set stigningen i ledigheden bremse helt op i år, og det tegner billedet af et stærkt og robust arbejdsmarked.

Le­dig­heds­tal­le­ne er da heller ikke det eneste stærke nøgletal fra ar­bejds­mar­ke­det. Beskæftigelsen slog nok en gang rekord i april, og det betyder, at 18.000 flere personer er kommet i arbejde alene i år. Også antallet af stil­lings­op­slag viser, at der fortsat er pæn efterspørgsel efter arbejdskraft. I maj blev der slået mere end 31.000 nye stillinger op, og det er til den absolut høje side i et historisk perspektiv.

Relaterede artikler