Bankindlånet slår ny rekord

Det kan endda stige yderligere i de kommende måneder i takt med, at der bliver udbetalt aktieudbytte og overskydende skat til danskerne.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal fra Nationalbanken viser, at bankindlånet steg med 9 mia. kr. i februar. Det betyder, at bankindlånet i alt lyder på 1.163 mia. kr., hvilket er rekordhøjt. Det er milliarder af kroner, der står på helt almindelige bankkonti. Statistikken går tilbage til 2003.

Mange virksomheder udbetaler udbytte de her måneder, og det er med til at give lidt vinger for indlånet på danskernes indlånskonti samlet set. Bankindlånet slår ny rekord med de her tal. Og det kan endda stige yderligere i de kommende måneder i takt med, at der bliver udbetalt aktieudbytte og overskydende skat til danskerne.

I februar, marts og april er der mange virksomheder, der udbetaler udbytte, hvilket i første omgang lander som kontanter på indlånskontoen. Derudover kommer der i starten af april den første og største portion overskydende skat retur til de danskere, som i 2023 har betalt for meget i skat. Sidste år fik danskerne mere end 25 mia. kr. tilbage i overskydende skat, hvilket fik bankindlånet til at stige pænt i april sidste år.

Selvom de mange milliarder er ulige fordelt, så har de som helhed fungeret som en vigtig buffer i en tid med høj inflation og højere renter. I midten af 2020 krydsede danskernes bankindlån første gang 1.000 mia. kr., og siden da er der lagt yderligere knap 160 mia. kr. til. Indlånet voksede med henholdsvis 28, 44 og 69 mia. kr. i 2021, 2022 og 2023.

De mange milliarder fordeler sig med 242.000 kr. i gennemsnit pr. voksne dansker, men de er meget ulige fordelt, og mange har måtte tære på opsparingen. Så kan alle ikke helt genkende det beløb fra netbanken, så giver det god mening.

De seneste års pæne stigninger i danskernes bankindlån skyldes flere årsager. Beskæftigelsen slår rekord, mens også lønningerne igen stiger hurtigere end priserne, og det giver bedre mulighed for at spare op. Det medvirker til at øge den samlede lønindkomst og giver en underliggende pil op for indlånet. Hertil får danskerne i gennemsnit igen positiv rente på deres bankindlån, og det øger incitamentet til at spare op. Sidst men ikke mindst ved vi, at danskernes friværdi i boligerne har meget at sige for indlånet, og friværdierne er som helhed store - trods fald sidste år.

Relaterede artikler