6.000 flere ledige i 2023

Ledigheden har i lang tid peget stædigt op. Og den gør det stadig. Det gode er dog, at stigningen er meget svag, og der er fortsat meget få ledige.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Netop of­fent­lig­gjor­te tal viser, at ledigheden steg med 347 personer i december, når der tages højde for sæson. Det viser le­dig­heds­in­di­ka­to­ren fra Danmarks Statistik. Der var ved udgangen af 2023 samlet 86.000 ledige i Danmark. Ved årets begyndelse var der godt 80.000 ledige, og ledigheden er gennem 2023 steget med knap 6.000. Også le­dig­heds­pro­cen­ten er steget til nu 2,9% fra bunden i foråret 2022 på 2,4%.

Ledigheden har i lang tid peget stædigt op. Og den gør det stadig. Det gode er dog, at stigningen er meget svag, og der er fortsat meget få ledige personer i Danmark. Beskæftigelsen slår samtidig nye rekorder, og der bliver stadig slået rigeligt med nye stillinger op. Det samlede udtryk fra ar­bejds­mar­ke­det er som sådan fornuftigt trods den svagt stigende ledighed. Det peger mod en blød landing for økonomien.

Beskæftigelsen slår nye rekorder, og det er med til at holde ledigheden i kort snor. Beskæftigelsen er steget med næsten 30.000 alene i 2023 og for første gang nogensinde rundet 3 mio. lønmodtagere i arbejde.

Vi har her til morgen også fået tal fra Jobindsats for nye stil­lings­op­slag. Der blev i december slået mere end 20.000 nye stillinger op. Det er det fjerdehøjeste for en december måned i de seneste 20 år, som statistikken strækker sig over. Der bliver slået 10%-20% flere stillinger op end før corona, og det vidner om, at der fortsat er en pæn efterspørgsel efter arbejdskraft.

Vi forventer en fortsat stigning i ledigheden i 2024, men stadig i den begrænsede ende. Dansk økonomi er i recession, og ar­bejds­mar­ke­det reagerer typisk med en forsinkelse. Foreløbig har ar­bejds­mar­ke­det overrasket positivt, og meget peger på en blød landing. Økonomi viser pæne stærke takter, og modvinden har ramt dansk økonomi på et solidt udgangspunkt.

Relaterede artikler