Renteforhøjelse fra Nationalbanken

Det har været ren rentekatapult, som har sendt renten op i det højeste i 14 år. For mindre end et år siden lå renten og rodede rundt i negativ, men nu har Nationalbanken sat renten op for syvende gang siden sommer. Det er en rentestigning, der vil noget.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nationalbanken forhøjer renten med 0,25 procentpoint. Ind­skuds­be­vis­ren­ten i Nationalbanken lyder nu på 2,85% og er på det højeste siden begyndelsen af 2009. Så sent som i sommer var renten i negativ på -0,60%. Nationalbanken går dermed i fodsporene på ECB, som løftede renten tilsvarende tidligere i dag.

Det har været ren rentekatapult, som har sendt renten op i det højeste i 14 år. For mindre end et år siden lå renten og rodede rundt i negativ, men nu har Nationalbanken sat renten op for syvende gang siden sommer. Det er en rentestigning, der vil noget, og det vil gå over i hi­sto­ri­ebø­ger­ne. Det her er noget, som en hel del danskere mærker.

Mange danske boligejere har det seneste år oplevet at få en gedigen rentestigning på boliglånet - og der kan være mere i vente. Særligt lån med variabel rente er påvirket af dagens ren­te­for­hø­jel­se. Samlet står i omegnen af 275.000 dansk boligejere overfor ny rente på deres variabelt forrentede lån over det kommende år.

Boligejere med halvårlig rentebinding får næste gang fastsat rente ved udgangen af juni. Og der er udsigt til, at det igen bliver dyrere, når renten fastsættes om mindre end to måneder. Hvis boligejerne skulle have ny rente i dag, så vil renten lande omkring 3,5%. Sidste gang boligejerne fik ny rente ved årsskiftet var det til i omegnen af 3%, og for et år siden var renten i negativ.

Det bliver næppe den sidste ren­te­for­hø­jel­se fra Nationalbanken. Inflationen er stadig høj, og der er fortsat et prispres i økonomien. Det gælder ikke alene Danmark, men også eurozonen. Når alt kommer til alt så er det ECB, der svinger taktstokken for ren­te­for­hø­jel­ser­ne. Dernæst vil Nationalbanken følge med som følge af fast­kur­spo­li­tik­ken. Og meget tyder på, at der er endnu højere renter på vej fra ECB, og vi vil se Nationalbanken følge trop.

Vi forventer, at renterne hos ECB og Nationalbanken topper til sommer. Udover dagens ren­te­for­hø­jel­se forventer vi, at der kommer yderligere to ren­te­for­hø­jel­ser på 0,25 procentpoint. Det vil dog ikke mindst være betinget af, at inflationen fortsat bevæger sig ned.

Relaterede artikler