Rekord: 29.000 flere i arbejde

Beskæftigelsen drøner op. Endnu en rekord bliver slået med dagens tal. Det er vildt imponerende. Alene i 2023 er der kommet mere end 29.000 flere personer i arbejde.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at beskæftigelsen steg med 3.097 personer i september, når der tages højde for sæson. Beskæftigelsen rammer dermed 3.003.000 lønmodtagere i arbejde, som er ny rekord.

Beskæftigelsen drøner op. Endnu en rekord bliver slået med dagens tal. Det er vildt imponerende. Alene i 2023 er der kommet mere end 29.000 flere personer i arbejde. Økonomien har sat tempoet ned, men beskæftigelsen viser stadig voldsomt stærke takter. Og det til trods for en vigende efterspørgsel i økonomien med svækket købekraft hos forbrugerne, stigende renter og nedgang i industrien. Men der er stadig udbredt mangel på arbejdskraft, og der er stadig virksomheder, som støvsuger arbejdskraft til sig.

Den seneste måling viser, at næsten hver tredje virksomhed indenfor byggeriet og i ser­vi­ce­er­hver­ve­ne melder om mangel på arbejdskraft. I industrien gælder det hver femte virksomhed.

Endnu mere friske tal for jobopslag viser i tillæg, at der stadig er pæn efterspørgsel efter arbejdskraft. I oktober blev der slået mere end 23.000 nye stillinger op. Det er det sjettehøjeste for en oktober måned siden årtu­sin­de­skif­tet. Der blev alene i 2022, 2021, 2020, 2007 og 2006 slået flere jobs op i oktober.

Vi nærmer os dog en tid, hvor vi ikke kan tillade os at blive overraskede over fald i beskæftigelsen. Ar­bejds­mar­ke­det reagerer typisk med forsinkelse, og dansk økonomi er allerede i teknisk recession med faldende BNP de seneste to kvartaler. Der kan være en forsinkelse på helt op mod et år, fra økonomien har sat tempoet ned, til det rammer ar­bejds­mar­ke­det.

Vores forventning om udfordring til ar­bejds­mar­ke­det kommer af, at store dele af industrien oplever en ringere efterspørgsel. Og med forbrugernes svækkede købekraft fra høj inflation og stigende renter er pri­vat­for­bru­get også faldet. Hertil står eksporten ligeledes overfor en mere udfordrende tid. Vi forventer dog en blød landing for økonomien og ar­bejds­mar­ke­det, som står stærkt.

Relaterede artikler