Nationalbanken i ro før renteforhøjelse

Efter en lang periode med en stærk krone, ligger kronen nu i det svageste i tre år. Der er med andre ord kommet styr på kronekursen, men det har krævet en hel del fra Nationalbanken. På torsdag Nationalbanken hæver renten til det højeste siden 2009.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal viser, at Nationalbanken undlod at intervenere i va­luta­mar­ke­der­ne i april. Det er tredje måned i træk, at Nationalbanken ikke ser behov for at intervenere. Det sker efter fem forudgående måneder, hvor Nationalbanken intervenerede for at svække kronen med i alt 68 mia. kr. In­ter­ven­tio­ner­ne skete for at svække kronen ved at sælge danske kroner og købe udenlandsk valuta.

Efter en lang periode med en stærk krone, ligger kronen nu i det svageste i tre år. Der er med andre ord kommet styr på kronekursen, men det har krævet en hel del fra Nationalbanken. I to ombæringer har man hævet renten mindre end hos ECB samt et ganske stort in­ter­ven­tions­om­fang. Kampen ser ud til at være ovre for nu, og det holder Nationalbanken i ro.

Kronen ligger aktuelt i en kurs på 745,4 kr.  for 100 euro. Det er mærkbart tættere på paritetskursen i fast­kur­spo­li­tik­ken på 746,038 end for blot nogle måneder siden. Tilbage i december var kronen styrket overfor euroen og lå tæt på 743,60. Den stærke krone fik således Nationalbanken til give snor til renten hos ECB samt at intervenere i va­luta­mar­ke­der­ne for at svække kronen. Og det er man kommet i mål med.

Nationalbanken hæver renten på torsdag til det højeste siden 2009. Det vil ske i forlængelse af en tilsvarende ren­te­for­hø­jel­se fra ECB, som forventeligt kommer tidligere på dagen torsdag. Vi forventer, at renten løftes med 0,25 procentpoint, og at Nationalbanken går fuldt ud med.

Den danske Nationalbank har ligesom ECB hævet renten seks gange siden sommer. Med den forventede ren­te­for­hø­jel­se vil ind­skuds­be­vis­ren­ten lyde på 2,85% hos Nationalbanken. Til sammenligning lød den på -0,60% sidste sommer. Den mærkbare rentestigning har især boligejere med variabelt forrentede lån fået at mærke. For et år siden havde mange en rente i negativt territorium, men er siden steget til omkring 3% og med udsigt til at stige yderligere til i omegnen af 3,5% ved næste ren­te­fast­sæt­tel­se til sommer.

Relaterede artikler