Nationalbanken hæver renten

Nationalbanken går i fodsporene på ECB med et nyt stort rentehop.

FED holder fast i 0-rente

Nationalbanken hæver som ventet renten med 0,50 procentpoint. Dermed går Nationalbanken i fodsporene på ECB, som hævede renten med tilsvarende 0,50 procentpoint tidligere i dag. Ind­skuds­be­vis­ren­ten i Nationalbanken lyder nu på 2,60% og lå så sent som i sommer i negativt på -0,60%. Renten er nu på det højeste siden begyndelsen af 2009.

Nationalbanken går i fodsporene på ECB med et nyt stort rentehop. Ren­te­for­hø­jel­ser­ne er kommet som perler på en snor siden sommer. Det betyder, at Nationalbanken nu står med den højeste rente siden slutningen af 00’erne. De her kraftige ren­testig­nin­ger vil skrive historie.

Den danske Nationalbank følger med ECB som følge af fast­kur­spo­li­tik­ken. Dermed beskytter man kronens værdi overfor euroen, som skal være indenfor nogle relativt snævre bånd. Nationalbanken besluttede ved ren­te­for­hø­jel­ser­ne i december og februar at hæve rente mindre end ECB. Det skyldes, at kronen ligger til en stærke side overfor euroen. Men presset er aftaget, og vi ser derfor Nationalbanken gå fuldt ud med i denne omgang.

Op mod 275.000 boligejere står overfor ny rente på deres variabelt forrentede lån over det kommende år. Deres rente er i høj grad påvirket af renten hos ECB og Nationalbanken. Renten er allerede steget kraftigt for langt de fleste af boligejerne, hvor den lå renten i minus for et år siden og i dag steget til omkring 3%. Det ligger tilmed lige nu i kortene, at der kan vente en endnu højere rente for boligejerne med variabel rente på lånet den kommende tid. Den kraftige stramning i pen­gepo­li­tik­ken med ren­te­for­hø­jel­ser fra cen­tral­ban­ker­ne ligger bag.

Relaterede artikler