Markant stigning i erhvervstilliden

Det er en utrolig stor stigning i erhvervstilliden. Det er den største månedlige stigning i 29 måneder. Erhvervstilliden er for alvor ved at rette sig, og det harmonerer fint med gode takter i den øvrige del af økonomien.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at er­hverv­stil­li­den stiger til 97,7 i maj fra 91,3 i april. Det er femte måned i træk, at er­hverv­stil­li­den stiger. Er­hverv­stil­li­den bundede i december på 85,5.

Hold da fast, det er en utrolig stor stigning i er­hverv­stil­li­den. Det er den største månedlige stigning i 29 måneder. Er­hverv­stil­li­den er for alvor ved at rette sig efter fem måneders uafbrudt stigning. Det er hammergodt og harmonerer fint med den øvrige del af økonomien, hvor den værste frygt for et større tilbageslag er lagt bag os. Et års massivt om­kost­nings­pres er nu lettet, og samtidig er den økonomiske situation mindre sløret i dag end for bare et halvt år siden.

Pro­du­cent­pri­ser­ne ligger i dag 1,5% højere end for et år siden. Tilbage i august, da pro­du­cent­pri­ser­ne toppede, lå stigningen på svimlende 38%.

Virksomhederne ser stadig mere positivt på deres forventninger til både omsætning og antallet af beskæftigede. Det sker efter en længere periode, hvor udsigterne var væsentligt mere brogede og for­vent­nin­ger­ne var faldende omsætning og færre medarbejdere. Der er dog et stykke vej til fest og glade dage, men den triste og mørke tid gennem efteråret og en stor del af vinteren er blevet mere lysere i dag.

Der er fremgang at spore indenfor næsten samtlige erhverv. Den største fremgang er i industrien. Også ser­vi­ce­er­hver­ve­ne og byggeriet vinder frem på tilliden, mens detailhandlen er uændret. I en historisk kontekst er humøret dog bestemt ikke prangende for nogen af erhvervene, men det går i den klart rigtige retning.

Relaterede artikler