Markant fremgang i februar for danskernes aktieformuer

Det kommer på ryggen af en måned, hvor det hjemlige C25-indeks klarede sig ganske fint.

Historisk få skilsmisser i Danmark

Friske tal fra Nationalbanken viser, at danske husholdningers egne ak­tie­be­hold­nin­ger gik frem med 29 mia. kr. i februar. De lyder nu i alt på 612 mia. kr. Statistikken ser alene på VP-registrerede værdipapirer, og en stor del af beholdningen af udenlandske aktier indgår derfor ikke.

Aktieformuerne er således gået frem i de seneste 4 ud af 5 måneder, hvor kun januar bød på minimal tilbagegang. I den periode er aktieformuerne gået frem med i alt 111 mia. kr. Med til ligningen hører dog, at de første ni måneder af 2022 gav et kæmpe hug til aktieformuerne på 141 mia. kr.

Danskernes aktieformuer byder atter på fremgang i februar. Det kommer på ryggen af en måned, hvor det hjemlige C25-indeks klarede sig ganske fint med et afkast på næsten 5%. Her har marts været anderledes tumultarisk på de finansielle markeder. Der er dog udsigt til, at aktiemarkedet faktisk kommer ganske hæderligt gennem marts til trods for de voldsomme udsving, og det vil derfor holde hånden under aktieformuerne.

Foreløbigt er det danske C25-indeks blot faldet med omkring 1,5% i marts, og der er potentiale for grøn åbning i dag. Da det så værst ud i marts var indekset nede med næsten 5%. Det er særligt den seneste tids bankuro, som har givet kraftige udsving på ak­tie­mar­ke­der­ne, og det påvirker danskernes aktieformuer. Uroen kommer i forlængelse af et lige så turbulent 2022, hvor særligt rente- og in­f­la­tions­stig­nin­ger og krig påvirkede markederne.

Hvis man kan sige noget positivt om de voldsomme udsving på de finansielle markeder, så er det, at det fungerer som en meget vigtig huskekage om, at investering i både aktier og obligationer skal behandles som en langsigtet investering. Og at det undervejs både kan gå op og ned. Det handler derfor om at have en stor portion is i maven, bevare roen og ikke miste overblikket og minde sig selv om sin oprindelige in­ve­ste­rings­stra­te­gi og holde fast.

Relaterede artikler