Markant fald i detailsalget

Det er et overordentligt stort fald i detailsalget. Det bringer salget ned på det laveste i 30 måneder. Det er rigtig øv-tal, og nedgangen ses bredt indenfor detailhandlen. Detailhandlen har ellers vist nogenlunde pæne takter, men nedgangen i juli er stor.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at detailsalget faldt med -4,4% i juli. Det bringer salget ned på det laveste siden januar 2021. Salgstallene er korrigeret for prisændringer, sæsonudsving og handelsdage.

Av, det er et overordentligt stort fald i detailsalget. Det bringer salget ned på det laveste i 30 måneder. Det er rigtig øv-tal, og nedgangen ses bredt indenfor detailhandlen. Detailhandlen har ellers vist nogenlunde pæne takter, men nedgangen i juli er stor.

Detailsalget i juli blev særligt trukket ned af salget indenfor fødevarer, som faldt med -8,5%, samt tøj med et fald på -5,4%. Salget af andre forbrugsvarer faldt med -0,6%.

Detailsalget ligger godt -4% lavere sammenlignet med tiden før corona. Det vidner derfor om, at høj inflation, svækket købekraft og stigende renter har indhentet noget af virkeligheden og forværret salgstallene i detailhandlen. Detailsalget har ellers vist nogenlunde pæne takter båret frem af rekordmange i arbejde. Beskæftigelsen stiger stadig, hvor der så sent som i juni kom omkring 3.500 flere personer i arbejde. Det bringer den samlede fremgang i beskæftigelsen op på næsten 23.000 siden årets begyndelse. Samtidig har danskerne under ét en rekordhøj polstring bankkontoen på mere end 1.100 mia. kr.

I slutningen af 2021 og gennem 2022 oplevede detailsalget et massivt dyk og er i dag 17% lavere end rekorden under corona med udbetalingen af feriepenge.

Tiden med kraftige prisstigninger ser dog ud til at være overståede for nu. Færre virksomheder i detailhandlen forventer at hæve prisen. Samtidig har billedet de seneste tre måneder været, at flere virksomheder forventer decideret at sænke priserne, særligt på fødevarer. Det fortæller dog ikke noget om, hvor meget priserne ventes at blive sænket. Men udsigten er, at pris­stig­nin­ger­ne ser ud til at være et overstået kapitel, som kan vendes til prisfald for en periode.

Relaterede artikler