Lille stigning i eksporten

Eksporten viser fornuftige takter. Det er positivt i en tid, hvor vi har set afmatning i nogle af de lande vi handler mest med. Men set vi over det seneste år er eksporten dog faldet i 7 ud af de seneste 12 måneder og ligger i dag 12% lavere end for et år siden.

Lisette Rosenbeck ChristensenSeniorøkonomlrch@al-bank.dk38 48 47 60

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at Danmark eksporterede for 158 mia. kr. i august. Det er 0,8% mere end i juli, når der tages højde for sæson. Hen over de seneste tre måneder er eksport steget med 1,6 pct.

Eksporten viser fornuftige takter. Det er positivt i en tid, hvor vi har set afmatning i nogle af de lande vi handler mest med. Men set vi over det seneste år er eksporten dog faldet i 7 ud af de seneste 12 måneder og ligger i dag 12% lavere end for et år siden. Det hænger sammen med, at en stor del af faldet er drevet af lavere fragtrater og fald i søtransport. Omvendt har andre dele af eksporten klaret sig fornuftigt over det seneste år. Og samlet set viser eksporten med dagens tal fornuftige takter.

Tje­ne­ste­eks­port ved søtransport er raslet ned siden toppen i august sidste år. Alene søtransport er dykket med -53% siden toppen for mindre end et år siden. Omvendt voksede søtransporten med næsten 200% i løbet af to år op mod toppen. Ser vi på eksporten uden søtransporten, så ligger den i dag 6% højere end for et år siden.

Vi forventer, at eksporten går en svær tid i møde. Eksporten er afhængig af, hvordan det går i de udenlandske økonomier, som vi handler meget med. Og også i udlandet har høj inflation og kraftige ren­testig­nin­ger præget økonomierne, og væksten er bøjet af flere steder. Det kan ramme den danske eksport. Dansk eksport er dog mindre konjunk­tur­føl­somt med et stort fokus på medicin, men vi er bestemt ikke skærmet af for den globale økonomi. Da eksporten beskæftiger op mod 1 mio. arbejdspladser i Danmark, har netop eksporten stor betydning for den danske økonomi.

Relaterede artikler