Ledigheden stiger for femte måned

Nye tal viser, at ledigheden steg med 427 personer i marts, når der tages højde for sæson. Det viser ledighedsindikatoren fra Danmarks Statistik, som er en frisk opgørelse umiddelbart efter månedens afslutning. Ledighedsprocenten er uændret på 2,8%. Ledigheden ramte for et år siden det laveste siden 2008 på 2,4%.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Det er nu femte måned i træk, at ledigheden stiger, hvor den er steget uafbrudt siden oktober. I den tid har 5.700 flere personer tilmeldt ledighedskøen. Det betyder, at der i dag er 81.861 ledige i Danmark. Historisk set er ledigheden dog fortsat meget lav. Før coronakrisen lå ledigheden på omkring 100.000 og toppede efter finanskrisen med omkring 165.000 personer.

Øv, det er altid trist når flere må stille sig i ledighedskøen. Vi skal dog huske på, at ledigheden har været vildt lav. Og samtidig er de seneste fem måneders stigning foreløbig meget begrænset. Så selvom stigningen er trist, er det ikke den rene elendighed. Der er fortsat utrolig få ledige personer i Danmark.

Vi kan ikke tillade os at være overraskede over, at ledigheden peger op. Væksten i økonomien bremsede allerede op sidste år, og ar­bejds­mar­ke­det bliver typisk ramt med forsinkelse. Beskæftigelsen stiger fortsat, men her er tempoet også gået ned. Derfor er den fælles fortælling fra ar­bejds­mar­ke­det, at det abnormt høje tempo er lagt bag os, men at der foreløbig er udsigt til en ganske blød landing.

Der er rekordmange i arbejde i Danmark. Senest steg beskæftigelsen med mere end 4.400 i januar, og samtidig ligger antallet af stil­lings­op­slag fornuftigt til. Det fik vi tal for her til morgen, hvor der blev slået næsten 30.000 stillinger op i marts. Det er omkring 20% mere end i tiden før corona. Det vidner om et arbejdsmarked, hvor der stadig er gang i hjulene, selvom de ikke kører lige så hurtigt som tidligere. Der er stadig efterspørgsel efter arbejdskraft, og den stigende ledighed rammer på et hammerstærkt udgangspunkt for ar­bejds­mar­ke­det og dansk økonomi.

Vi forventer, at der er fortsatte stigninger i ledigheden forude. Modvinden har ramt økonomien med høj inflation og svækket købekraft hos de danske forbrugere. Samtidig er renterne drønet i vejret, mens eksporten står overfor en mere tumultarisk tid. Det vil smitte af på ar­bejds­mar­ke­det, hvor vi forventer, at beskæftigelsen falder i 2023, og ledigheden stiger. Vi forventer dog ingen eksplosion i ledigheden.

Relaterede artikler