Laveste inflation siden maj 2020

Wow, inflationen er snublende tæt på 0%. Det er vildt, at vi er så tæt på deflation. Det er her og nu godt nyt for de danske forbrugere, som stod i en penibel situation sidste år med den højeste inflation i 40 år.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at inflationen falder til 0,1% i oktober fra 0,9% i september. Det er den laveste inflation siden maj 2020. Det er især prisen el og gas, der er faldet siden sidste år og trækker ned i inflationen.

Wow, inflationen er snublende tæt på 0%. Det er vildt, at vi er så tæt på deflation. Det er her og nu godt nyt for de danske forbrugere, som stod i en penibel situation sidste år med den højeste inflation i 40 år. Inflationen er faldet til meget mere ro, og det er hammergodt nyt for de danske forbrugere.

For et år siden stod vi også i en ekstrem situation, bare med modsat fortegn. Her drønede inflationen op over 10% med energipriserne i førertrøjen. Energipriserne er sidenhen faldet, og det trækker i sig selv inflationen massivt ned.

Danskerne har udsigt til, at det kan blive billigere på noget af forbruget. Vi forventer, at fø­de­va­re­pri­ser­ne vil følge efter og falde for en periode. Den forventning bygger vi på, at de globale fødevarepriser i dag er 24% lavere end toppen i 2022, samt at næsten 3 ud af 5 danske virksomheder i detailhandlen med fødevarer forventer at sænke priserne i løbet af de kommende måneder.

Trods lavere energipriser og håb om fald i fødevarepriser, så har for­bru­ger­pri­ser­ne bredt set løftet sig. Ser vi på ker­ne­in­f­la­tio­nen, som ser bort fra energipriser og ikke-forarbejde fødevarer, så er priserne i dag højere end sidste år. Ker­ne­in­f­la­tio­nen lyder i oktober på 3,3% mod 3,7% for en måned siden.

Vi forventer, at inflationen stiger fra det nuværende tæt på 0%. Løn­stig­nin­ger­ne er de kraftigste i 15 år, og det kan give opadgående pres på inflationen. Samtidig vil ener­gi­pri­ser­nes nuværende negative påvirkning på inflationen dampe af. Det sker i takt med, at vi bevæger os gennem de tilsvarende måneder sidste år, hvor energipriserne faldt ovenpå de kraftige prisstigninger.

Der er skåret en kæmpe luns af inflationen siden toppen. I oktober sidste år ramte inflationen på 10,1% mens ker­ne­in­f­la­tio­nen toppede i februar i år på 6,7%.

Relaterede artikler