Laveste inflation i 23 måneder

Faldet i august sker efter juli bød på den første stigning i 9 måneder. Vi var dengang ganske fortrøstningsfulde med, at den højere inflation i juli ikke var kimen til en ny tur op med elevatoren men derimod en enkeltstående stigning.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at inflationen falder til 2,4% i august fra 3,1% i juli. Det er den laveste inflation siden september 2021. Det er især prisændringer på gas og leje af sommerhus, som trækker inflationen ned i august. Inflationen toppede i 10,1% i oktober sidste år.

Inflationen falder til det laveste i næsten to år. Det er hamrende positivt med tilbagevenden til fald i både inflation og kerneinflation.

Faldet i august sker efter juli bød på den første stigning i 9 måneder. Vi var dengang ganske fortrøst­nings­ful­de med, at den højere inflation i juli ikke var kimen til en ny tur op med elevatoren men derimod en enkeltstående stigning. Og det synes dagens tal for august kun at bekræfte, hvor inflationen altså falder igen, som den har gjort det meste 2023.

Der er skåret en ordentlig luns af inflationen siden sidste år. I oktober sidste år gik inflationen gik over 10%. Det betød, at en dansk børnefamilies årlige udgifter i gennemsnit var steget med næsten 50.000 kr. på bare et år.

Ker­ne­in­f­la­tio­nen, som er fratrukket energi og fødevarer, falder til 4,2% hvilket er lavere end i juli, som lød på 5,3%. Ker­ne­in­f­la­tio­nen toppede i begyndelsen af 2023 med knap 7%.

Vi forventer, at inflationen fortsætter faldet over de kommende måneder. Det kommer mest af alt på baggrund af, at sidste års kraftige prisstigninger falder ud af inflationen, som er defineret ved priserne i dag i forhold til året før. Sidste år i september og oktober steg priserne ret kraftigt og fik inflationen over 10%. Det er de prisstigninger, som vil falde ud af opgørelsen over inflationen i de kommende måneder og lægge et nedadgående pres på inflationen, som vi kan forvente vil falde yderligere.

Faldende inflation er dog ikke nødvendigvis ensbetydende med faldende priser. Men danskerne kan muligvis se frem til, at noget af deres forbrug kan blive lidt billigere igen. De seneste tre måneder har omtrent hver tredje butik, som handler med fødevarer, svaret at de forventer at sænke priserne over den kommende periode. En stor del af om­kost­nings­pres­set er dampet af. Samtidig er de globale fødevarepriser faldet mærkbart. De globale fødevarepriser er faldet i 15 ud af de seneste 17 måneder og ligger i dag hele 24% lavere, end da de toppede i begyndelsen af 2022. Det kan smitte positivt af på de danske forbrugere i form af billigere fødevarepriser.

Relaterede artikler