Inflationen stiger

Inflationen stiger, men det er ikke noget, man skal gå i panik over. Inflationen er stadig minimal, og vi kommer fra tæt ved 0% i sidste måned. Og hele 10% for godt et år siden. Det er meget teknik, som får inflationen til at stige.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at inflationen stiger til 0,6% i november fra 0,1% i oktober. For et års tid siden stod vi i en ekstrem situation med inflation over 10%. Ser vi på ker­ne­in­f­la­tio­nen, som udelader energi og ikke-forarbejde fødevarer, så faldt den i november til 3,0% fra 3,3% for en måned siden.

Inflationen stiger, men det er ikke noget, man skal gå i panik over. Inflationen er stadig minimal, og vi kommer fra tæt ved 0% i sidste måned. Og hele 10% for godt et år siden.

Det er meget teknik, som får inflationen til at stige. Ser vi på en månedlige prisudvikling, så faldt priserne rent faktisk i november. Så der er fuldstændig ro på bagsmækken, selvom inflationen altså stiger lidt igen. Den lave inflation er stadig godt nyt for forbrugerne.

Man skal holde tungen lige i munden i fortolkningen af dagens tal. Inflation måler for­bru­ger­pri­ser­ne i dag i forhold til for et år siden. Og her er priserne som nævnt 0,6% højere end for et år siden. Men måned til måned faldt priserne omvendt med -0,3%. Så den lidt højere inflation i november skyldes helt og alene, at priserne faldt mere i november sidste år end i november i år. Vi forventer, at det samme vil gøre sig gældende i december, og at vi vil stå med en inflation i nærheden af 1%, når vi træder ud af 2023.

Danskerne kan formentlig se frem til, at det bliver billigere på noget af forbruget. Vi forventer, at fø­de­va­re­pri­ser­ne vil falde for en periode. Det bygger vi på, at de globale fødevarepriser i dag er 25% lavere end toppen, samt mere end halvdelen af virksomhederne i detailhandlen med fødevarer forventer at sænke priserne. Det vil dog være isoleret på den del af forbruget, mens der sagtens kan vente prisstigninger på øvrige dele af forbruget.

Vi forventer, at inflationen samlet set vil stige yderligere herfra og til næste år ligge på 2%-3%. Løn­stig­nin­ger­ne er i øjeblikket de kraftigste i 15 år, og det vil give opadgående pres på inflationen. Samtidig vil ener­gi­pri­ser­nes nuværende negative påvirkning på inflationen dampe af. Det sker i takt med, at vi bevæger os sidste års måneder med fald i energipriserne.

Relaterede artikler