Inflationen falder i januar

For tredje måned i træk bliver der skåret en bid af inflationen.

Historisk stigning i detailsalget

Friske tal fra Danmarks Statistik viser, at inflationen i Danmark er 8,4%% i januar mod 9,6% i december. Ved seneste top i oktober sidste år lød inflationen på 11,4%. Tallet er opgjort via det EU-harmoniserede for­bru­ger­pri­sin­deks, som er sam­men­lig­ne­ligt mellem EU-landene. Det er tredje måned i streg, at inflationen falder tilbage. Tallet er forskelligt fra Danmarks Statistiks eget inflationstal, men retningen er den samme. Det blev senest opgjort til 7,7% og bød ligeledes på tredje måned i træk med fald.

I EU-landene ligger inflationen i gennemsnit på 10,0% i januar, mens tallet lyder på 8,6% i eurozonen.

For tredje måned i træk bliver der skåret en bid af inflationen. Den høje inflation trækker dybe spor i danskernes privatøkonomi og har gjort det omkring 35.000 kr. dyrere for en gennemsnitlig dansk børnefamilie i et årligt forbrug. Derfor er det en glædelig nyhed, at inflationen falder. Vi ændrer dog ikke det store ved, at inflationen fortsat er tårnhøj.

En malurt i bægeret er, at den såkaldte kerneinflation, som er fratrukket energi og ikke-forarbejdede fødevarer, kun falder ganske marginalt fra 7,4% i december til 7,3% i januar. Den høje kerneinflation viser, at det er et ganske bredt udsnit af danskernes forbrug, som er ramt af prisstigninger.

Vi forventer overordnet set, at inflationen vil falde gennem 2023, hvor en del faktorer vil bidrage til at trække ned. El- og gaspriserne er faldet markant siden sensommerens vilde højder, og danskernes budgetter er derfor ikke lige så hårdt ramt på den front, som man kunne have frygtet. Samtidig er de globale fødevare- og råvarepriser samt fragtrater faldet, og det kan lette prispresset hos danskerne. Hertil vil inflationen spise sig selv op med tiden. Det skyldes, at inflationen måles ved priserne i dag i forhold til for et år siden. Derfor vil de kraftige prisstigninger fra sidste år løbende falde ud af in­f­la­tions­op­gø­rel­sen i takt med, at vi bevæger vi os gennem året.

Der kan dog også gemme sig overraskelser på inflationens vej ned fra tinderne. Energipriserne har svinget en del rundt, og det kan ikke udelukkes, at de kan få en periode med pil op igen. I tillæg forventer mange virksomheder fortsat at hæve priserne i den kommende tid. Det gælder godt halvdelen af detailhandelen og godt 70% af butikkerne, som handler med fødevarer.

Relaterede artikler