Inflationen falder i december

Inflationen herhjemme rammer 9,6% i december mod 9,7% i november.

Coronadyk i danskernes aktieformuer stort set indhentet i april

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at inflationen herhjemme rammer 9,6% i december mod 9,7% i november. I oktober lød inflationen på 11,4%. Tallet er opgjort via det EU-harmoniserede for­bru­ger­pri­sin­deks, som er sam­men­lig­ne­ligt mellem EU-landene. Det er anden gang i 2022, at inflationen falder tilbage. Tallet er forskelligt fra Danmarks Statistiks eget inflationstal, men retningen er den samme. Det blev senest opgjort til 8,7% og bød ligeledes på anden måned i træk med fald.

I EU-landene ligger inflationen i gennemsnit på 10,4% i december, mens tallet lyder på 9,2% i eurozonen.

For anden måned i træk falder inflationen. Den høje inflation trækker veksler på danskernes privatøkonomi og har gjort det omkring 40.000 kr. dyrere for en gennemsnitlig dansk børnefamilie i et årligt forbrug. Derfor er det en kærkommen nyhed for danskerne, at inflationen atter peger nedad, selvom inflationen stadig ligger tårnhøjt.

En malurt i bægeret er, at den såkaldte kerneinflation, som er fratrukket energi og ikke-forarbejdede fødevarer, stiger fra 6,9% i november til 7,4% i december. Den høje kerneinflation viser, at det er et ganske bredt udsnit af danskernes forbrug, som er ramt af prisstigninger.

Vi forventer dog overordnet set, at inflationen vil falde gennem 2023, hvor efterhånden en del faktorer vil bidrage til at trække ned. El- og gaspriserne er faldet ganske kraftigt siden sensommerens vilde højder, og danskernes budgetter er derfor ikke lige så hårdt ramt på den front, som man kunne have frygtet. Samtidig er de globale fødevare- og råvarepriser samt fragtrater faldet, og det kan lette prispresset hos danskerne. Vi nærmer os desuden gradvist det tidspunkt sidste år, hvor pris­stig­nin­ger­ne for alvor tog fart, og det vil også i selv trække inflationen nedad.

Der kan dog også gemme sig overraskelser på inflationens vej ned fra tårnet. Energipriserne har svinget en del rundt det seneste halvandet års tid, og vi kan ikke udelukke, at de kan få en periode med pil op på priserne igen. I tillæg forventer mange virksomheder fortsat at hæve priserne i den kommende tid. Det gælder godt halvdelen af detailhandelen og godt 70% af butikkerne, som handler med fødevarer.

Relaterede artikler