Højeste lønstigninger i 15 år

Der er kommet mere fart på lønningerne. Samlet set løber de nu igen hurtigere end priserne. Det er positivt, at danskerne oplever fornyet fremgang i reallønnen, efter den blev banket adskillige år tilbage sidste år som følge af den højeste inflation i 40 år.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Netop of­fent­lig­gjor­te lyn-tal fra Dansk Ar­bejds­gi­ver­for­e­ning viser, at lønningerne steg 4,8% i 3. kvartal i forhold til samme kvartal sidste år. Det er den højeste løn­stig­nings­takt siden 2008. I 2. kvartal lød lønstigningen på 3,4%.

Der er kommet mere fart på lønningerne. Samlet set løber de nu igen hurtigere end priserne. Det er positivt, at danskerne oplever fornyet fremgang i reallønnen, efter den blev banket adskillige år tilbage sidste år som følge af den højeste inflation i 40 år. Det er derfor yderst kærkomment med fornyet fremgang, og danskerne igen er begyndt at indhente lidt af det tabte.

Foreløbige tal viser, at for­bru­ger­pri­ser­ne i 3. kvartal var omkring 2,5% højere end i sammen periode sidste år. Med gennemsnitlige lønstigninger på knap 5% betyder det, at lønningerne igen bevæger sig hurtigere end inflationen og oplever med andre ord positiv re­al­løns­frem­gang. Danskerne oplevede i perioden 2015-2021 en stigning i reallønnen på omkring 1%-2% om året.

Sidste år blev danskernes realløn banket adskillige år tilbage. Det skete som følge af, at inflationen ramte det højeste i 40 år på mere end 10%, og det kunne lønstigninger på omkring 3,5% på ingen måde hamle op med. Sidste års faldende realløn er noget, som danskerne sjældent oplever. I 10 år forinden har danskerne som helhed oplevet, at lønnen er steget hurtigere end priserne, og man dermed kom længere for de tjente penge.                      

Vi ser igen pri­vat­for­bru­get stige, og det understøttes blandt andet af, at stigningen i lønningerne igen har overhalet stigningen i priserne. Sidste års faldende købekraft har dog gjort ondt og ikke set tilsvarende i nyere tid. Det har påvirket pri­vat­for­bru­get i nedadgående retning, som sidste år faldt med det kraftigste siden finanskrisen. Det værste ser dog ud til at være overstået, hvor vi igen ser fornyet fremgang i pri­vat­for­bru­get.

Løn­stig­nin­ger­ne har taget et skridt op de seneste par år og befinder sig på det højeste siden 2009. Der har været godt med tryk på ar­bejds­mar­ke­det, hvor beskæftigelsen slår den ene rekord efter den anden, ledigheden er lav, og så bidrager de nye overenskomster, herunder med øget pensionsbidrag.

Relaterede artikler