Fortsat mange nye stillingsopslag

Friske tal fra Jobindsats viser, at der blev slået 29.897 nye stillinger op i marts. Det er 8% flere end i februar, hvor der blev slået knap 27.600 nye stillinger op. Det er ikke usædvanligt med flere jobopslag i marts, og tager vi højde for sæson, er der tale om et fald i antallet af jobannoncer.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

I et historisk perspektiv ligger stil­lings­op­sla­ge­ne stadig højt. Sammenlignet med før corona, bliver der aktuelt slået omkring 20% flere stillinger op om måneden. I årene før coronakrisen lå stil­lings­op­sla­ge­ne på 20.000-22.000 om måneden.

Der er fortsat imponerende stor efterspørgsel efter arbejdskraft. Tempoet er på vej ned, men ar­bejds­mar­ke­det er i rigtig fin form, og luften er bestemt ikke gået af ballonen. Beskæftigelsen slår rekorder, og stil­lings­op­sla­ge­ne holder i marts et ganske højt niveau set i en historisk kontekst.

Vi må dog samtidig erkende, at farten tager betydeligt af. Stil­lings­op­sla­ge­ne faldt gennem det meste af 2022 og er 25% lavere i forhold til marts sidste år. Det fald lyder ekstremt, men det siger mest af alt om den abnormt høje fart på ar­bejds­mar­ke­det sidste år. Netop i marts sidste år slog stil­lings­op­sla­ge­ne rekord med næsten 40.000 opslag. Det er derfor verdens mindste overraskelse, at der er færre stil­lings­op­slag end for et år siden.

Modvinden til den danske økonomi er ved at indhente ar­bejds­mar­ke­det med massiv inflation og svækket købekraft hos de danske forbrugere. Pri­vat­for­bru­get står for næsten halvdelen af aktiviteten i dansk økonomi. Sidenhen er renterne drønet i vejret, og det virker som en klemme på efterspørgslen i økonomien.

På ryggen af modvinden venter en sværere tid for ar­bejds­mar­ke­det, som typisk bliver ramt med forsinkelse. Vi forventer en tid med færre nye stil­lings­op­slag, lavere beskæftigelse og stigende ledighed. Men selvom meget peger på, at vi går en udfordrende tid i møde, så rammer vi udfordringerne på et enormt stærkt udgangspunkt og et rigtig stærkt arbejdsmarked.

Relaterede artikler