Forbrugertilliden stiger for fjerde måned i streg

Det er glædeligt, at humøret bliver bedret måned for måned i takt med, at det værste inflationschok har lagt sig.

Danmark har de højeste forbrugerpriser i EU

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at for­bru­ger­til­li­den stiger til -25,1 i februar fra -26,1 i januar. Det betyder, at for­bru­ger­til­li­den er steget i fire måneder i streg. I oktober ramte for­bru­ger­til­li­den det laveste punkt nogensinde på -37. For­bru­ger­til­li­den går helt tilbage til 1974, og befinder sig trods de seneste måneders stigninger på et lavt niveau. Under finanskrisen og coronakrisen bundede for­bru­ger­til­li­den til sammenligning i -17 og -12.

De danske forbrugeres humør er i bedring. Det er glædeligt, at humøret bliver bedret måned for måned i takt med, at det værste inflationschok har lagt sig. Vi skal dog ikke kippe for meget med flaget, for for­bru­ger­til­li­den er hamrende lav, og danskerne er stadig mere pessimistiske end under finanskrisen og coronakrisen. Inflationen rammer bredt blandt danskerne, og det er med til at holde humøret langt under frysepunktet.

Inflationen herhjemme lød i januar på 7,7%. Det er et fald fra in­f­la­tions­top­pen på over 10% i oktober sidste år, hvor de tårnhøje for­bru­ger­pris­stig­nin­ger har gjort det op mod 35.000 kr. dyrere for en almindelig børnefamilie i et årligt forbrug. De højere priser suger kroner ud af danskernes konti, og det medvirker altså til at sende det økonomiske humør markant ned.

Det ringere humør og den høje inflation vil påvirke pri­vat­for­bru­get negativt, og det vil så ramme dansk økonomi, som går en sværere tid i møde. Midt i den dystre tid, er der dog også lyspunkter. Vi har rekordhøj beskæftigelse, mens danskerne samlet set har næsten 1.100 mia. kr. stående på helt almindelige indlånskonti.

Relaterede artikler