Forbrugertilliden stiger for 8. måned i træk

Det går frem for danskernes økonomiske humør. Selvom forbrugertilliden stadig er meget lav historisk set, så taler vi altså om 8. måned med stigning.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at for­bru­ger­til­li­den stiger til -10,9 i juni fra -15,1 i maj. Det er 8. måned i træk, at for­bru­ger­til­li­den, efter den i oktober sidste år var rekordlav på -37. Til sammenligning bundede for­bru­ger­til­li­den under finanskrisen og coronakrise i henholdsvis -17 og -12.

Det går frem for danskernes økonomiske humør. Selvom for­bru­ger­til­li­den stadig er meget lav historisk set, så taler vi altså om 8. måned med stigning. Det bedre humør hos danskerne går hånd i hånd med fald i inflationen. Meget præcist ramte for­bru­ger­til­li­den bunden i oktober, hvor inflationen ramte toppen. Og siden er det så kun gået frem for for­bru­ger­til­li­den og tilbage for inflationen.

Det sætter en tyk streg under, hvor kraftig en påvirkning den høje inflation har haft på danskerne økonomiske humør. I efteråret ramte for­bru­ger­til­li­den det laveste nogensinde målt, og statistikken går tilbage til 1974. Inflationen ramte samtidig det højeste i 40 år på mere end 10%. siden er inflationen faldet til 2,9%.

Historisk set ligger for­bru­ger­til­li­den stadig meget lavt. Den er fortsat ikke langt fra på, hvor den var de hårdeste tider med finanskrise og coronakrise, og det sætter et meget godt billede på, at det ikke er fryd og gammen for danskerne. Den høje inflation har sparket danskernes købekraft flere år tilbage. Vi kan købe mindre for de tjente penge, og der går et stykke tid, før den tabte købekraft er genvundet. Men det går den rigtige vej, hvor lønningerne igen hamler op med pris­ud­vik­lin­gen, hvilket også afspejler sig i den stigende for­bru­ger­til­lid.

Pri­vat­for­bru­get er allerede faldet. Og eftersom pri­vat­for­bru­get står for næsten halvdelen af den danske økonomi, så kan det give bølger i den brede økonomi. Der er imidlertid også en række positive forhold, som holder hånden under pri­vat­for­bru­get. Beskæftigelsen er rekordhøj, og hertil har danskerne i omegnen af 1.100 mia. kr. stående bankkontoen.

Relaterede artikler