Forbrugertilliden slutter året af med fald

Brandærgerligt, da forbrugerne økonomiske humør ellers er i gang med at kæmpe sig op fra dyndet, efter det blev sendt helt i bund sidste år. Høje priser og stigende renter tynger stadig, mens også danskernes syn på jobmarkedet forringes, hvor flere forventer stigende arbejdsløshed.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Friske tal fra Danmarks Statistik viser, at for­bru­ger­til­li­den falder til -13 i december fra -10,3 for en måned siden. Det er første gang i tre måneder, at for­bru­ger­til­li­den falder.

Vi slutter året af med et fald i for­bru­ger­til­li­den. Brandærgerligt, da forbrugerne økonomiske humør ellers er i gang med at kæmpe sig op fra dyndet, efter det blev sendt helt i bund sidste år. Høje priser og stigende renter tynger stadig, mens også danskernes syn på jobmarkedet forringes, hvor flere forventer stigende arbejdsløshed.

Den gode historie er, at for­bru­ger­til­li­den samlet set for 2023 dog er en del bedre end 2022. Gennemsnittet for i år er -15,6 mens tilliden sidste år satte historisk bundrekord med -22,2. Statistikken går helt tilbage til 1974. Det var den eskalerende inflation, som sidste år nåede op over 10%, der gnavede sig gennem danskerne pengepunge og gav et kæmpe hug i forbrugernes økonomiske humør.

En kæmpe drivkraft bag det lidt bedre humør i 2023 er højere lønstigninger kombineret med en aktuelt forsvindende lille inflation. Danskerne vinder dermed igen noget af den tabte købekraft og kommer længere for deres tjente penge. Samtidig er jobmarkedet stærkt, hvor flere kommer i arbejde og en lav ledighed. Danskerne holder endda stædigt fast i at være små optimister omkring fremtiden til egen økonomi.

Danskerne oplever igen, at lønningerne stiger hurtigere end priserne. Ifølge den seneste opgørelse fra Dansk Ar­bejds­gi­ver­for­e­ning steg lønningerne i gennemsnit med næsten 5% i 3. kvartal, mens inflationen i samme periode lød på godt 2%. Og siden er inflationen raslet videre ned og ligger foreløbig i 4. kvartal på 0,4%. Vi kan med ro i stemmen godt forudsige, at løn­stig­nin­ger­ne kommer til at overgå inflationen i årets sidste kvartal.

Vi forventer en blød landing for økonomien, og den stædige stigning i for­bru­ger­til­li­den peger i samme retning, selvom tilliden faldt på ny i december. Vi tror på, at for­bru­ger­til­li­den forbedres yderligere i takt med, at løn­stig­nin­ger­ne er taget til, og beskæftigelsen fortsat stiger. Dansk økonomi står et godt sted.

Relaterede artikler