Forbrugertilliden er i lille bedring

Forbrugertilliden fortsætter opturen. Og vi skal ikke lede længe efter årsagerne. Lønningerne stiger lige nu med det højeste i 15 år. Samtidig kommer der stadig flere i arbejde. Det er med til at trække tilliden hos forbrugerne op.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Friske tal fra Danmarks Statistik viser, at for­bru­ger­til­li­den stiger til -10,3 i november fra -11,8 i oktober. Det er anden måned i træk, at for­bru­ger­til­li­den stiger.

For­bru­ger­til­li­den fortsætter opturen. Og vi skal ikke lede længe efter årsagerne. Lønningerne stiger lige nu med det højeste i 15 år. Samtidig kommer der stadig flere i arbejde, og beskæftigelsen er rekordhøj. Det er med til at trække tilliden hos forbrugerne op. Danskerne er ligefrem blevet små optimister for fremtiden omkring egen økonomi.

For lidt over et år siden ramte for­bru­ger­til­li­den -37, som var det laveste nogensinde. Statistikken går tilbage til 1974. Det var især den tårnhøje inflation, som fik for­bru­ger­til­li­den til at sprænge den negative bundrekord. Danskernes budgetter og købekraft var udsat for massivt pres, og reallønnen bankede ned. I dag er inflationen markant lavere, og lønningerne har igen overhalet pris­stig­nin­ger­ne.

Selvom for­bru­ger­til­li­den stiger, er det dog heller ikke sådan, at vi hører et jubelbrøl fra forbrugerne. I en historisk kontekst er tilliden stadig lav og er i gang med at kæmpe sig op af dyndet, som den blev sendt ned i sidste år. Inflationen sendte danskernes købekraft adskillige år tilbage, og der går et stykke tid, før det er indhentet.

Vi forventer en blød landing for økonomien, og den svagt opadgående for­bru­ger­til­lid peger mod det samme. Vi tror på, at for­bru­ger­til­li­den forbedres yderligere i takt med, at løn­stig­nin­ger­ne er taget til, og beskæftigelsen fortsat stiger. Dansk økonomi står et stærkt sted.

Danskerne er nu svagt optimistiske på deres egen økonomiske situation et år ud i fremtiden. Omvendt ser de stadig pessimistisk på egen husholdning i dag i forhold til for et år siden, hvilket skyldes den høje inflation og svækkede købekraft. For hele landets økonomi ser forbrugerne mere negativt på den i forhold til for et år siden, mens de også er lidt pessimistiske for fremtiden.

 

Relaterede artikler