Flere jobopslag til jobsøgende i november

Antallet af nye stillingsopslag holder sig højere end før corona. Der er med andre ord stadig pæn efterspørgsel efter arbejdskraft. Så selvom økonomien kører på nedsat kraft, så er arbejdsmarkedet ikke gået i stå.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Friske tal fra Jobindsats viser, at der blev slået 23.485 nye stillinger op i november. Det er flere end i oktober og er anden måned i træk med flere stil­lings­op­slag.

Antallet af nye stil­lings­op­slag holder sig højere end før corona. Der er med andre ord stadig pæn efterspørgsel efter arbejdskraft. Så selvom økonomien kører på nedsat kraft, så er ar­bejds­mar­ke­det bestemt ikke gået i stå. Der er fortsat virksomheder, som suger arbejdskraft til sig. Beskæftigelsen slår rekorder, og senest har vi set et lille fald i ledigheden.

Stil­lings­op­sla­ge­ne er stadig en anelse højere end før corona. Dengang lå stil­lings­op­sla­ge­ne på omkring 20.000-22.000 om måneden. Siden slutningen af 2021 er antallet af stil­lings­op­slag dog faldet. Dengang rundede de mere end 35.000, så stil­lings­op­sla­ge­ne er faldet med mere end 30% siden toppen. Men det vidner mest af alt om et ekstremt højt tempo i 2021. Tempoet er stadig fint i dag, selvom det er lavere end i 2021.

Beskæftigelsen har rundet en historisk milepæl med mere end 3 mio. lønmodtagere i arbejde. Og vi vil ikke blive overraskede, hvis der er nye be­skæf­ti­gel­ses­re­kor­der i sigte indenfor den nærmeste fremtid.

Ser vi ind i 2024 vil vi dog ikke blive overraskede over at se fald i beskæftigelsen. Ar­bejds­mar­ke­det reagerer typisk med en forsinkelse, og dansk økonomi er lige nu i recession. Efterspørgslen på arbejdskraft er aftaget, men indtil videre går det stadig godt på ar­bejds­mar­ke­det.

Relaterede artikler