Erhvervstilliden stiger for fjerde måned

Humøret er ikke prangende, men der bliver lagt til måned efter måned, og det er positivt. Det tegner et godt billede af situationen hos virksomhederne, som har været trængte, men hvor den seneste tid har budt på bedring. Efter et år med massivt omkostningspres er det nu lettet.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at er­hverv­stil­li­den stiger til 90,7 i april fra 89,3 i marts. Det er fjerde måned i træk, at er­hverv­stil­li­den stiger, og første gang siden september sidste år, den går over 90. Er­hverv­stil­li­den bundede i december på 85,5.

Er­hverv­stil­li­den er på rette vej. Humøret er ikke prangende, men der bliver lagt til måned efter måned, og det er positivt. Det tegner et godt billede af situationen hos virksomhederne, som har været trængte, men hvor den seneste tid har budt på bedring. Efter et år med massivt om­kost­nings­pres er det nu lettet, og samtidig er den økonomiske situation mindre sløret i dag end for bare et halvt år siden.

Pro­du­cent­pri­ser­ne er faldet i de seneste 6 ud af 7 måneder og er dalet med 7% siden toppen sidste sommer. Dengang ramte var pro­du­cent­pri­ser­ne eksploderet med svimlende 37% på et år, men siden er en del af om­kost­nings­pres­set stilnet af.

Trods forbedringen er der endnu langt til decideret glade dage, og i en historisk sammenligning ligger er­hverv­stil­li­den stadig til den lave side. I nyere tid er den stort set kun målt lavere under finanskrisen og coronakrisen. Er­hverv­stil­li­den slog toprekord i oktober 2021, men er siden faldet kraftigt. Virk­som­he­der­nes forventninger til omsætning og antal beskæftigede retter sig til det bedre, men ligger i en historisk kontekst til den lave side. Er­hverv­stil­li­den varsler stadig en udfordrende tid forude - blot ikke så udfordrende som tidligere antaget.

Der er især i detailhandlen, at der er fremgang at spore i er­hverv­stil­li­den i april. Hertil går ser­vi­ce­er­hver­ve­ne også lidt frem, mens industrien ligger uændret. Byggeriet falder en smule. For alle erhverv er tilliden dog lav historisk set.

Relaterede artikler