Erhvervstilliden steget uafbrudt i et halvt år

Det er gode nyheder og bidrager til forventningerne om en blød landing for økonomien. Virksomhedernes omkostningspres er dampet af, og den økonomiske situation er mindre sløret i dag end for et halvt år siden.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at er­hverv­stil­li­den stiger til 99,3 i juni fra 98,3 i maj. Det er sjette måned i træk, at er­hverv­stil­li­den stiger. Er­hverv­stil­li­den bundede i december på 85,7.

Er­hverv­stil­li­den er nu steget uafbrudt i et halvt år. Det er gode nyheder og bidrager til for­vent­nin­ger­ne om en blød landing for økonomien. Virk­som­he­der­nes om­kost­nings­pres er dampet af, og den økonomiske situation er mindre sløret i dag end for et halvt år siden. Den værste frygt for et stort økonomisk tilbageslag lægger sig løbende.

Kaster vi et blik på om­kost­nings­pres­set, så er pro­du­cent­pri­ser­ne faldet i 7 ud af de seneste 9 måneder. Og sammenlignet med for et år siden ligger pro­du­cent­pri­ser­ne en smule lavere i dag. Tilbage i august, hvor pro­du­cent­pri­ser­ne toppede, var de steget med svimlende 38% i forhold til året før.

Dagens tal afslører også, at virksomhederne bliver stadig mere optimistiske, eller mindre pessimistiske, omkring for­vent­nin­ger­ne til omsætning såvel som beskæftigede. Det sker efter en længere periode, hvor udsigterne var brogede med forventning til faldende omsætning og færre medarbejdere. Der er dog endnu et stykke vej til fest og glade dage, men den bløde landing er i sigte.

Relaterede artikler