Erhvervstilliden falder

Ærgerlige tal må jeg sige. Men heller ikke verdens største overraskelse. Tempoet er på vej ned i økonomien, og vi ser tilsvarende udenfor landets grænser med dalende erhvervstillid. Der er blandt andet udsigt til lavere produktion og mindre behov for arbejdskraft i industrien.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at er­hverv­stil­li­den falder til 93,4 i september fra 97,3 i august. Det er anden måned i træk, at er­hverv­stil­li­den falder. De seneste måneders fald sker efter syv måneders uafbrudt stigning i er­hverv­stil­li­den. Er­hverv­stil­li­den bundede i december på 85,6.

Er­hverv­stil­li­den peger ned. Ærgerlige tal må jeg sige. Men heller ikke verdens største overraskelse. Tempoet er på vej ned i økonomien, og vi ser tilsvarende udenfor landets grænser med dalende erhvervstillid. Der er blandt andet udsigt til lavere produktion og mindre behov for arbejdskraft i industrien. Det smitter og vil unægtelig smitte af på er­hverv­stil­li­den.

Udenfor landets grænser er der ligeledes lagt en dæmper på er­hverv­stil­li­den. I eurozonen tog den et fælt dyk ned i august, og senere i dag lander tal for september. Her er forventningen, at er­hverv­stil­li­den fortsat ligger til den klart lave side. Flere af vores sam­han­dels­part­ne­re haft lav eller negativ økonomisk vækst gennem det seneste år.

Der er især i industrien, at der er tilbagegang at spore i er­hverv­stil­li­den i august. Også i ser­vi­ce­er­hver­ve­ne falder tilliden, mens den ligger nogenlunde uændret i byggeriet. Omvendt stiger tilliden i detailhandlen i september efter et dyk i august.

Et massivt om­kost­nings­pres hos virksomhederne er ellers stilnet af. Pro­du­cent­pri­ser­ne oplever det største årlige fald siden 2009, hvor de i dag ligger 7,5% lavere end sidste år. Pro­du­cent­pri­ser­ne er faldet i 9 ud af de seneste 12 måneder. Det er dog ikke nok til at opveje de negative momenter. I august sidste år toppede pro­du­cent­pri­ser­ne med en årligstigning på svimlende 38%.

Relaterede artikler