Eksporten falder for tredje måned i træk

Vi skal dog huske på, at 2022 som helhed har været et fremragende eksportår.

Kommentar til Økonomisk Redegørelse

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at Danmark eksporterede for 157 mia. kr. i november. Det er -1,8% mindre end i oktober, når der tages højde for sæson. Det er tredje måned i træk, at eksporten falder, hvor den samlet er dykket med -10%.

Øv, eksporten falder for tredje måned i træk. Som en lille åben økonomi har eksporten en stor betydning for dansk økonomi. Eksporten beskæftiger i omegnen af 900.000 danske arbejdspladser, et dyk i eksporten kan give en bred gen­nem­slags­kraft i økonomien. Vi skal dog huske på, at 2022 som helhed har været et fremragende eksportår trods globale økonomiske udfordringer.

Eksporten har været på en flyvetur i den første store de af 2022. Med dagens tal har vi eksporteret for 1.593 mia. kr. i 2022. Til sammenligning eksporterede vi for 1.210 mia. kr. i samme periode sidste år. Det betyder, at vi i rede kroner har eksporteret for 30% mere end i 2021. Det er en flot fremgang, som fik dansk eksport til at slå ny rekord så sent som i august.

Det ser dog ikke helt så stærkt ud i 2022, når vi tager højde for pris­ud­vik­lin­gen. Uden­rigs­hand­len gøres således oftest op i løbende priser, og priser på vores eksport er steget. Korrigerer vi for pris­ud­vik­lin­gen, så går en del af begejstringen over et stærkt 2022 af. Sammenlignet med sidste år er vareeksporten målt i mængder alene øget med 4% i år. Stadig fremgang, men slet ikke så stor som i eksporten målt i løbende kroneværdi.

Eksporten er på vej ind i en svær tid. Udsigterne er slørede med økonomiske udfordringer globalt set præget af høj inflation, massive pengepolitiske stramninger, og krig i Ukraine. Det tynger det internationale økonomiske billede, og det risikerer også at tynge dansk eksport. Dog er dansk eksport traditionelt mindre konjunk­tur­føl­somt med stort fokus på medicin og vindmøller, men ikke afskærmet overfor ændringer i den globale økonomi.

Relaterede artikler