Detailsalget i stort dyk i 2022

Det sløjere salg kommer ikke som en stor overraskelse.

Den lave inflation fortsætter – og det sparer danskerne penge!

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at detailsalget faldt med 2,2% i december. I løbet af 2022 er detailsalget faldet markant, hvor det er faldet i 8 ud af 12 måneder. Salget i december ender dermed 7,6% lavere i forhold til året før. Det er det største fald nogensinde målt på et enkelt år i statistikken historie, som går tilbage til 2000. Der er i salgstallene korrigeret for prisændringer, sæsonudsving og handelsdage.

Av, for et fald i detailhandlen. Detailsalget har været på massiv skrumpetur gennem 2022, og slutter af med endnu et fald i december. Vi har ikke tidligere set et så kraftigt fald i detailhandlen målt fra begyndelsen af et år til slutningen af et år. Danskerne køber simpelthen væsentligt mindre i butikkerne.

Det sløjere salg kommer ikke som en stor overraskelse. Pris­stig­nin­ger­ne i detailhandlen sænker købelysten hos forbrugerne. Og forbrugerne er i forvejen ramt af en svækket købekraft med større ener­gi­reg­nin­ger, højere renter og generelle prisstigninger i samfundet. Pris­stig­nin­ger­ne har sendt for­bru­ger­til­li­den totalt i kulkælderen og nu også detailsalget ud i et historisk stort dyk.

I detailhandlen har 48% af virksomhederne hævet priserne de seneste tre måneder. Og omtrent det samme forventer stadig at gøre det. Pris­stig­nin­ger­ne rammer salget, hvor kunderne køber mindre, når det bliver dyrere. Og tendensen med et vigende salg forventer vi fortsætter for detailhandlen over den kommende tid.

Mens salget målt i mængder er faldet markant over det seneste år, så betaler danskerne rent faktisk mere i butikkerne. Det skyldes selvsagt de markante prisstigninger, som danskerne har stået overfor. Samlet set betaler danskerne 1% mere, men forlader altså butikken med næsten 8% mindre under armen.

Historisk set ligger detailsalget en snært under det, som det var før coronakrisen. Detailsalget kommer fra et højt niveau med re­kor­dom­sæt­nin­ger i slutningen af 2021, så vi ville have forventet et faldende detailsalg. En hånd under detailsalget er desuden, at der er rekordmange i arbejde i Danmark. Samtidig bugner danskernes bankkonto med omkring 1.100 mia. kr. Det giver en buffer i en tid med modvind og højeste inflation i 40 år.

I december faldt salget af tøj og be­klæd­nings­gen­stan­de med 5,5%. Det er her væsentligt, at de­tailsalgstal­le­ne ikke tager højde for nethandel på udenlandske hjemmesider. Salget af andre forbrugsvarer faldt 1%, mens fødevarer og andre dagligvarer faldt med 2,6%.

Relaterede artikler