Dansk vækst på 3,4% i 2022

Wow, en flot vækst for dansk økonomi.

Ny politisk aftale skal sparke gang i privatforbruget

Dansk økonomi voksede med 1,1% i 4. kvartal. Det viser netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik på BNP-indikatoren, som giver første indblik i væksten i dansk økonomi. Det er særligt industrien, og mere specifikt me­di­ci­na­lin­du­stri­en, som trækker op i aktiviteten i 4. kvartal, mens transport, kultur og fritid også trækker op.

Årsvæksten ender på 3,4%. Det er helt utrolig flot. Den flotte årsvækst skyldes dog i nogen grad overhæng fra 2021, hvor dansk økonomi oplevede den stærkeste vækst i 27 år på næsten 5%. Det betyder, at vi trådte ind i 2022 med en rekordstor økonomi. Men også gennem 2022 er økonomien vokset, hvor der har været positiv BNP-vækst i tre ud af fire kvartaler. Imponerende.

Wow, en flot vækst for dansk økonomi. Udfordringerne har ellers stået i kø, og netop i det lys er væksten så absolut godkendt. Året begyndte med høj smitte og cor­o­na­re­strik­tio­ner, dernæst Ruslands invasion af Ukraine og senere på året ramte inflationen det højeste i 40 år, som har gnavet sig ind i danskernes pengepunge. Men dansk økonomi har alligevel formået at blive ved med at vokse. Det tager jeg hatten af for.

Selvom dagens tal er til den pæne side, så må vi også konstatere, at noget af farten er gået af, og at væksten er nedadgående. Vi forventer, at den samlede vækst for 2023 kommer til at være tæt på ikke-eksisterende og lande ikke langt fra 0%.

Der venter en svær tid for økonomien med dalende efterspørgsel i både indland og udland. Danskernes købekraft er blevet væsentligt forringet, og det vil bide på pri­vat­for­bru­get. Pri­vat­for­bru­get står for næsten halvdelen af økonomien i Danmark. Et tydeligt vidnesbyrd fra de danske forbrugere er, at for­bru­ger­til­li­den har været sendt totalt i kulkælderen og slået bundrekord. Samtidig står den udenlandske efterspørgsel også ringere end tidligere. Den globale usikkerhed er steget markant efter Ruslands invasion af Ukraine. Særligt hvis den europæiske økonomi bliver hårdt ramt, vil risikoen for dansk eksport være mærkbar. Hertil vil in­ve­ste­rin­ger­ne også være negativt påvirkede af den store usikkerhed.

Med udsigten til et sværere 2023 er det samtidig vigtigt at fremhæve det bundsolide bagtæppe. Udgangspunkter er hammerstærkt med en rekordstor dansk økonomi, rekordmange i beskæftigelse og nær den laveste ledighed siden 2008. Danskerne er samlet set velpolstrede med store opsparinger og en solid buffer til en svær tid. Vi forventer, at den kommende periode bliver svær, men at vi kommer ud på den anden side i fornuftig stand.

Relaterede artikler