Beskæftigelsen slår ny rekord i marts

Wow, beskæftigelsen i vild rekordstime. Rekorderne kommer som perler på en snor. Der er tilmed bred fremgang i beskæftigelsen. Imponerende i en tid med høj inflation, svækket privatforbrug og økonomisk usikkerhed.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at løn­mod­ta­ger­be­skæf­ti­gel­sen steg med 4.794 personer i marts, når der tages højde for sæson. Sammenlignet med for et år siden er der i dag 46.000 flere personer i arbejde i Danmark.

Med dagens tal slår beskæftigelsen ny rekord med 2.986.500 lønmodtagere i arbejde i Danmark. Siden begyndelsen af 2021 har beskæftigelsen været i massiv fremgang, hvor antallet af lønmodtagere i arbejde i Danmark er steget med i alt 224.000 personer.

Wow, beskæftigelsen i vild rekordstime. Rekorderne kommer som perler på en snor. Der er tilmed bred fremgang i beskæftigelsen. Imponerende i en tid med høj inflation, svækket privatforbrug og økonomisk usikkerhed. Trods udfordringerne er efterspørgslen efter arbejdskraft alligevel intakt, og det resulterer i en fortsættende stime med rekorder i beskæftigelsen.

Der blev i april slået godt 23.000 nye stillinger op ifølge Jobindsats. Det er stadig højere end i årene før corona. Det vidner om, at der fortsat er efterspørgslen efter arbejdskraft, selvom stil­lings­op­sla­ge­ne slet ikke kan måle sig med, da det gik hurtigst på ar­bejds­mar­ke­det sidste år.

Vi begynder at nærme os en tid, hvor vi ikke kan tillade os at blive overraskede over at se fald i beskæftigelsen. Farten på ar­bejds­mar­ke­det er stilnet af, ledigheden er steget svagt, og væksten i økonomien er bøjet af. Typisk reagerer ar­bejds­mar­ke­det med forsinkelse, og vi forventer, at beskæftigelsen vil falde i 2023.

Dalende beskæftigelse i fremtiden kommer som resultat af lavere efterspørgsel i økonomien. Den høje inflation har trukket gevaldigt ned i danskernes realløn med svækket købekraft som resultat, og vi har allerede set pri­vat­for­bru­get skrumpe. Samtidig er renterne steget mærkbart og boligmarkedet er på tilbagegang. Hertil står eksporten ligeledes overfor en mere tumultarisk periode, som beskæftiger op mod 1 mio. personer i Danmark. Udsigterne er dog en hel del mere positive end for blot et halvt år siden, men det tegner uanset hvad til et par vækstfattige år.

Relaterede artikler