Beskæftigelsen slår ny rekord i april

Beskæftigelsen slår lille rekord. Rekorderne er kommet som perler på en snor, men det her er en mindre af slagsen. Tempoet aftager, men det kommer så også efter tre måneder med ret kraftige stigninger i beskæftigelsen.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at løn­mod­ta­ger­be­skæf­ti­gel­sen steg med 797 personer i april, når der tages højde for sæson. I forhold til for et år siden er der i dag 42.000 flere personer i arbejde i Danmark.

Med dagens tal slår beskæftigelsen ny rekord med 2.986.500 lønmodtagere i arbejde. Sammenlignet med før corona er der i dag 184.000 flere personer i arbejde i Danmark.

Beskæftigelsen slår lille rekord. Rekorderne er kommet som perler på en snor, men det her er en mindre af slagsen. Tempoet aftager, men det kommer så også efter tre måneder med ret kraftige stigninger i beskæftigelsen. Det har i bund og grund været dybt imponerende i en tid, hvor inflationen har ramt det højeste i 40 år og stor økonomisk usikkerhed.

Der bliver stadig slået flere stillinger op end før coronakrisen. I maj blev der slået næsten 33.000 stillinger op ifølge tal fra Jobindsats. Det er for en maj måned kun overgået to gange før i historien, så der bliver historisk set slået mange nye stillinger op fortsat. Og selvom stil­lings­op­sla­ge­ne ikke kan måle sig med, da det gik hurtigst på ar­bejds­mar­ke­det sidste år, så er der stadig efterspørgsel.

Vi nærmer os dog en tid, hvor vi ikke vil blive overraskede over at se fald i beskæftigelsen. Farten på ar­bejds­mar­ke­det er løjet af, hvilket dagens tal kun syntes at bekræfte. Færre stil­lings­op­slag end da det gik hurtigt og en småt stigende ledighed. Væksten i økonomien er allerede bøjet af, og typisk reagerer ar­bejds­mar­ke­det med en forsinkelse. Vi forventer, at beskæftigelsen vil begynde faldet i løbet af 2023.

Vores forventning om en faldende beskæftigelse senere i 2023 kommer af en lavere efterspørgsel i økonomien. Den høje inflation har suget købekraft ud af danskerne, og vi har set pri­vat­for­bru­get skrumpe. Samtidig er renterne steget mærkbart. Hertil står eksporten overfor en mere tumultarisk periode, som beskæftiger op mod 1 mio. personer i Danmark. Udsigterne er dog en hel del mere positive end for et halvt år siden. Det tegner til at blive nogle vækstfattige år, men der er udsigt til en blød landing for økonomien.

Relaterede artikler