Beskæftigelsen slår ny rekord

Det er imponerende i en tid med en lang række af udfordringer til økonomien.

Beskæftigelsen brager op i ny rekord

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at løn­mod­ta­ger­be­skæf­ti­gel­sen steg med 4.272 personer i november, når der tages højde for sæson. Det betyder, at der i dag er 2.974.200 lønmodtagere i arbejde i Danmark. Det er ny rekord. Siden begyndelsen af 2021 har der været massiv fremgang i beskæftigelsen og sammenlignet med før coronakrisen er der i dag 172.000 flere i arbejde i Danmark.

Beskæftigelsen slår spritny rekord. Det er imponerende i en tid med en lang række af udfordringer til økonomien. Høj inflation, en miserabel for­bru­ger­til­lid og generel økonomisk usikkerhed har således endnu ikke fået beskæftigelsen til at knække over. Noget af farten er dog gået af, men der kommer stadig flere i arbejde. Flot og imponerende.

Inflationen ramte i efteråret det højeste i 40 år. Det trækker købekraft ud af forbrugerne, hvor danskernes realløn har fået gedigne hug. Danskerne kan kort sagt købe mindre for det, som de tjener, og det ses tydeligt afspejlet i den meget lave for­bru­ger­til­lid. Slaget til købekraften vil ramme pri­vat­for­bru­get, som står for næsten halvdelen af dansk økonomi og derfor også har en hel del at skulle have sagt for be­skæf­ti­gel­ses­ud­sig­ter­ne. Samtidig er er­hverv­stil­li­den dalet, renterne er skudt i vejret og boligmarkedet er på mærkbar tilbagegang.

Vi forventer, at beskæftigelsen vil falde i 2023. Typisk reagerer ar­bejds­mar­ke­det med forsinkelse, og de overordnede takter viser allerede en dansk økonomi, der er bremset op. Visse grene af erhvervslivet suger imidlertid stadig arbejdskraft til sig efter en lang periode med markante meldinger om mangel på arbejdskraft. Den effekt vil dog ebbe ud, og ser vi ind i 2023 forventer vi, at der ligger et fald og venter i beskæftigelsen.

Dagens tal er allerede en anelse forældet. Et mere friskt billede af jobmarkedet viser, at ledigheden steg med 5.700 personer i løbet af november og december. Samtidig daler antallet af stil­lings­op­slag, hvor der i december blev slået knap 24.000 nye stillinger op. Det er et fald på 23% i forhold til året før. Godt nok ligger stil­lings­op­sla­ge­ne fortsat til den høje side, men retningen er nedadgående.

Relaterede artikler