11 mia. kr. betalte danskerne i pensionsafkastskat i 2022

Danskerne har betalt det laveste beløb i pensionsafkastskat siden 2009.

Overskydende skat sender indlånet op i ny rekord

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der blev betalt 11,3 mia. kr. i pen­sions­af­kastskat (PAL-skat) i 2022. Det er 52,5 mia. kr. mindre end i 2021, hvor der blev indbetalt rekordhøje 63,8 mia. kr. PAL-skatten for 2022 er samtidig det laveste beløb i 13 år. Danskerne betaler 15,3% i PAL-skat af det afkast, som de opnår på deres pen­sions­op­spa­ring.

Danskerne har betalt det laveste beløb i pen­sions­af­kastskat siden 2009. Det markant lavere beløb kommer på ryggen af de tre foregående år, hvor der samlet er betalt 175 mia. kr. i pen­sions­af­kastskat. Det lavere beløb hænger sammen med, at de finansielle markeder over en bred kam leverede massive negative afkast sidste år, og det har smittet negativt af på mange danskeres pen­sions­op­spa­rin­ger.

Når danskerne trods massive negative afkast alligevel afleverer et positivt beløb i PAL-skat, så hænger det sammen med, at en del danskere fortsat har en såkaldt gen­nem­snits­ren­te tilknyttet deres pen­sions­op­spa­ring, hvor der er lagt til side i gode år til at støtte op i dårlige år. Har man haft et negativt afkast på sin pen­sions­ord­ning i 2022, så bliver det automatisk modregnet næste gang afkastet igen er positivt, inden der skal afregnes PAL-skat.

I de seneste 10 år har danskerne betalt i alt 362 mia. kr. i PAL-skat, hvilket i gennemsnit bliver til ca. 36 mia. kr. om året.

Relaterede artikler