Ro på Nationalbanken før renteforhøjelse

Nationalbanken har ikke været i valutamarkederne for at intervenere i år.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
FED skruer ned for obligationsopkøb

Netop of­fent­lig­gjor­te tal viser, at Nationalbanken ikke har været i va­luta­mar­ke­der­ne for at intervenere i august. Nationalbanken har dermed ikke interveneret i år. Der er dog handling undervejs allerede til næste uge, hvor de skruer på renteknappen.

I næste uge hæver Nationalbanken renten og afslutter definitivt tiden med negative renter. De går i fodsporene på den europæiske centralbank, ECB, som på torsdag har rentemøde og hæver deres rente. Spørgsmålet er ikke længere, om renten hæves, men hvor meget den hæves. Det ligger og vipper mellem 0,50 procentpoint og 0,75 procentpoint. Vi forventer, at ECB leverer en ren­te­for­hø­jel­se på 0,75 procentpoint.

Siden 2014 har renten i Nationalbanken været i negativt territorium. I dag lyder ind­skuds­be­vis­ren­ten på -0,10% efter Nationalbanken hævede renten i juli med 0,50 procentpoint. Men den negative rente er væk om en uge, og det ligger yderligere i kortene, at renten fortsætter op gennem efteråret.

Mange danskere har fået de stigende renter at mærke. Boligejerne mærker det ved den blotte forventning til, at renterne skal op. Særligt boligejere med variabel rente på boliglånet er påvirket af renten hos Nationalbanken. Allerede i forsommeren forsvandt de negative renter på de fleste boligejeres lån med variabel rente. Og her er der udsigt til, at renten fortsætter i vejret i forbindelse med den kommende ren­te­fast­sæt­tel­se, som for manges vedkommende er 1. januar. Samtidig oplever mange danskere ikke længere at have en negativ rente på deres bankkonto.

Det står imidlertid ikke mejslet i sten, at Nationalbanken vil følge med en-til-en, når ECB forventeligt hæver renten med 0,75 procentpoint næste torsdag. Det skyldes, at kronen ligger til den mærkbart styrkede side. Vi ser en god portion sandsynlighed for, at Nationalbanken vil nøjes med en ren­te­for­hø­jel­se på 0,65-0,70 procentpoint. Det vil give lidt luft til kronen og mindske sand­syn­lig­he­den for, at Nationalbanken efterfølgende skal hive en selvstændig ren­te­ned­sæt­tel­se op af hatten.

Relaterede artikler