Vi arbejder og tjener mere - arbejdstid og løn stiger mærkbart

Vi er ikke et splitsekund i tvivl om, at pilen fortsat peger op for både arbejdstid og lønsum.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Køen af ledige blev lidt kortere i juni - giver dog kun falsk håb om vending

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at der blev arbejdet 1.006 mio. timer i 2. kvartal. Det er 25 mio. flere timer end i 1. kvartal og svarer til en stigning på 2,6%. Det er den næststørst målte stigning i arbejdstiden målt over et enkelt kvartal i statistikkens mere end 13-årige historie. Sammenligner vi med for et år siden, er arbejdstiden steget med 87 mio. timer. Det betyder, at der blev lagt mere end 9% flere arbejdstimer i 2. kvartal i 2021 i forhold til 2. kvartal i 2020, som netop står for bunden under coronakrisen, hvor arbejdstiden dykkede i forbindelse med nedlukningen.

I dag er også offentliggjort tal den samlede lønsum, som steg med 2,9% i 2. kvartal i forhold til 1. kvartal. Det er ligeledes den næststørst målte stigning i statistikkens historie. I forhold til for et år siden er lønsummen vokset med 7,5%.

Vi arbejder mere, og vi tjener mere. Arbejdstiden og lønsummen i Danmark er steget mærkbart i forbindelse med genåbningen og vac­ci­neud­rul­nin­gen, som for alvor har givet dansk økonomi vinger på. Og det er vores klare forventning, at vi endnu ikke er færdige med at se stigninger indenfor timer og løn. Det understøtter vores klare opfattelse af, at det er og bliver pri­vat­for­bru­get, som bærer den vækstmæssige nøglerolle i dansk økonomi i øjeblikket.

Vi er ikke et splitsekund i tvivl om, at pilen fortsat peger op for både arbejdstid og lønsum. Beskæftigelsen har senest slået ny rekord, og efterspørgslen efter arbejdskraft er fortsat tårnhøj, hvor nyeste tal fra Jobindsats viser, at august satte månedsrekord i antallet af stil­lings­op­slag med 32.000 nye stillinger. Flere i arbejde vil drive både arbejdstid og lønsum i vejret i 3. kvartal også.

Den højere arbejdstid og stigende lønsum i 2. kvartal gælder både for det private og offentlige. I det private steg arbejdstiden med 2,6% og lønsum med 3,2%. Særligt indenfor handel og transport, industrien samt bygge og anlæg er der markant fremgang at spore i kvartalet. I det offentlige steg arbejdstiden med 2,3% og lønsummen med 2,1%. I det offentlige skal vi blandt andet se det i lyset af den arbejdskraft, som er øget med pandemien, hvilket i høj grad allerede er sket i tidligere kvartaler. Men i takt med at corona bliver en mindre del af hverdagen, vil det også lægge låg på yderligere stigninger indenfor det offentliges arbejdstid og lønsum.

Relaterede artikler