Salget i hotel- og restaurationsvirksomheder stiger til ny rekord - før ny nedtur lurer

De danske virksomheder havde rekordhøj omsætning i oktober.

Lisette Rosenbeck ChristensenSeniorøkonomlrch@al-bank.dk38 48 47 60
Fornuftig og nødvendig saltvandsindsprøjtning til dansk økonomi

Danmarks Statistik har netop offentliggjort tal for virk­som­he­der­nes køb og salg i oktober. Tallene viser, at danske virksomheders salg (ekskl. energi) stort set var uændret i oktober med en lille stigning på 0,1% i forhold til måneden før, når der korrigeres for sæson og handelsdage. I dagens tal er salget i september opjusteret betydeligt i forhold til den første opgørelse for september.

Der er typisk store udsving i tallene fra måned til måned, og ser vi på salget over en lidt bredere periode, har danske virksomheders salg aldrig været højere. Således lå virk­som­he­der­nes salg fra august- oktober 15,3% højere end i samme periode sidste år og 12,9% højere end i samme periode 2019, dvs. før coronakrisen ramte.

De danske virksomheder kom godt gennem oktober med en rekordhøj omsætning, der overgik den seneste salgsrekord fra marts i år. Dermed har genåbningens ketchupeffekt vist sig at være mere langvarig for virksomhederne og alt peger på, at dansk økonomi på de overordnede linjer har lagt coronakrisen bag sig.

Salget inden for hotel- og re­stau­ra­tions­bran­chen steg fra september til oktober med 8,3%, og også her er tallene opjusteret i de foregående måneder, og endda i betydelig grad. Dermed er salget i branchen nu på det et rekord højt niveau, der nu ligger hele 26% over niveauet fra før coronakrisen ramte.

I visse brancher, særligt i hotel og re­stau­ra­tions­bran­chen, lurer en ny midlertidig nedtur i kraft af seneste smittestigning og cor­o­na­re­strik­tio­ner. Hoteller og restauranter har været kraftigt udfordret på omsætningen ved tidligere bølger af corona. Branchen er kommet utroligt stærkt igen, som dagens tal også viser, hvor branchen har lukket om­sæt­nings­hul­let til tiden før corona. Og nu lurer nye udfordringer, hvilket kort og godt må defineres som brandærgerligt.

Også beskæftigelsen i hoteller og restauranter er steget og var i seneste opgørelse højere end før coronakrisen. Men med de nye cor­o­na­re­strik­tio­ner, der er blevet indført her i december får omsætningen og beskæftigelsen i hotel- og re­stau­ra­tions­bran­chen formentlig endnu et bump med på vejen mod normalisering efter coronakrisen ramte.

Relaterede artikler