Ny bundrekord for salg i restauration og hotelbranchen

Det er nu 6 måned i træk salget falder i branchen.

Fornuftig og nødvendig saltvandsindsprøjtning til dansk økonomi

Friske tal fra Danmarks Statistik viser, at virk­som­he­der­nes salg, ekskl. energi faldt med 0,2 procent i januar, når man tager højde for normale sæsonudsving. Tallene er dog mere usikre end normalt som følge af coronakrisen.

Ser vi specifikt på salget på restauranter og hoteller, så rammer vi ny bundrekord i januar, efter et fald i januar på 45,3 procent i forhold til december. Statistikken går tilbage til januar 2009. Det er nu 6 måned i træk salget falder i branchen, og det er altså tydeligt at nedlukningen af økonomien rammer visse erhverv særligt hårdt.

Februar har uden tvivl også været en svær måned for hotellerne og restauranterne, men der er meget bedre tider på vej. Genåbning og vac­ci­neud­rul­ning kommer til at give en massiv ketchupeffekt når vi står på den anden side.

2020 var i forvejen er hårdt år for rigtig mange virksomheder. Samlet set var virk­som­he­der­nes salg 0,5 procent lavere i 2020 end i 2019. Krisen rammer dog meget forskelligt, og særligt ser­vi­ce­sek­to­ren har haft det svært. Ser vi på salget på hoteller og restauranter var det næsten 28 procent lavere i 2020 end i 2019. Virksomheder inden for kultur, fritid og anden service har gennemsnitligt haft et salg, som var lidt over 13 procent lavere i 2020 end i 2019.

Andre virksomheder har haft glæde af krisen, og nogle dele af detailhandlen har haft meget glæde af, at vi ikke har kunne bruge penge på serviceydelser som vi plejede. Detailhandlen undtaget salg af motorkøretøjer oplevede faktisk en fremgang på lidt mere end 6 procent i 2020 sammenlignet med 2019 – og særligt butikker med en stærk nethandel har haft gode vilkår gennem året.

Ser­vi­ce­bran­chen har det unægtelig svært, og februars tal bliver heller ikke rar læsning. Der er dog bedre tider på vej, da vi igen begynder at åbne økonomien op. Danskernes formue voksede sidste år, vi sparede mere op end vi plejede. Der er derved rigeligt plads til at skrue op for forbruget, når det igen er muligt.

 

Relaterede artikler