Nationalbanken sænker renten

Renten hedder nu -0,60%.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Lidt ro på Nationalbanken i maj ovenpå heftige måneder

Nationalbanken har netop meldt ud, at den sænker de ledende renter med 0,10 procentpoint. Det kommer ovenpå et in­ter­ven­tions­om­fang på næsten 50 mia. kr. siden marts.

Godt nok holdte Nationalbanken igen i august, men i juli intervenerede de for 5,2 mia. kr. I juni var det 2,6 mia. kr., mens det i maj lød på 22,2 mia. kr. I april, marts og februar lød in­ter­ven­tio­ner­ne på henholdsvis 2,2 mia. kr., 17 mia. kr. og 0,4 mia. kr.

Ren­te­ned­sæt­tel­sen kommer efter en lang periode med en mærkbart styrket krone overfor euroen. Paritetskursen overfor euroen er 746,038, hvor kronen ikke har befundet sig i mere end et år nu, og derfor har Nationalbanken fundet skytsene frem i forsvaret. Først med interventioner og nu trækker man altså et nyt våben frem med ren­te­ned­sæt­tel­sen. 

Vi kan simpelthen ikke tillade os at være overraskede. Vi vidste udmærket godt, at Nationalbanken ikke var færdige med at forsvare kronen, og at en ren­te­ned­sæt­tel­se ikke lå langt væk. Og nu kommer den så efter et halvt års forsvar med interventioner.

For godt halvandet år siden var billedet det stik modsatte, nemlig med en mærkbart svækket krone. Det fik Nationalbanken til at intervenere med modsat fortegn sammenlignet med nu. Dengang købte de kroner for knap 65 mia. kr., og samtidig hævede de renten fra -0,75% til -0,60% for få kronen på ret køl og tilbage mod pariteten. Sidenhen har kronen krydset pariteten og er nu styrket, og derfor taler vi nu salg af kroner og rentenedsættelse for at få kronen tilbage mod pariteten.

I marts hævede Nationalbanken renten på ind­skuds­be­vi­ser til -0,50% fra tidligere -0,60%. Det var dog ikke en direkte en-til-en ren­te­for­hø­jel­se, da det skyldes en tilpasning af de pengepolitiske instrumenter. Foliorenten blev således omvendt sænket til -0,50% fra 0%, så ind­skuds­be­vi­ser og folio nu har samme rente, som begge med dagens melding er sænket til -0,60%.

Relaterede artikler