Nationalbanken i stort forsvar af kronen

23,4 mia. kr. intervenerede Nationalbanken for i september.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Nationalbanken har holdt sige ude af markedet

Nationalbanken har forsvaret kroner med flere våben i september. Det viser tal, som Nationalbanken netop har offentliggjort, hvor de intervenerede for 23,4 mia. kr. i september alene. In­ter­ven­tio­ner­ne i september kommer oveni i en ren­te­ned­sæt­tel­se på 0,10%point, som Nationalbanken hev frem i torsdags. Siden marts har Nationalbanken således nu interveneret for i alt 73,0 mia. kr. samt sænket renten en enkelt gang.

Nationalbanken hiver det helt tunge artilleri frem i forsvaret af kronen. De har i september været i markedet med det største in­ter­ven­tions­om­fang i halvandet år, og samtidig fyrede de yderligere op for krudtet i torsdags med første rentesænkning i mere end to år. En rentesænkning som tilmed ikke kom på ryggen af en tilsvarende fra ECB. Kronen har kort og godt været markant styrket, hvor den har været på sit stærkeste i fire år, og nu gad Nationalbanken ikke det mere.

Forsvaret af kronen kommer efter, at kronen er mærkbart styrket overfor euroen og på sit stærkeste siden 2017. Derfor har Nationalbanken nu sænket renten, samt sælger kroner og køber udenlandsk valuta med interventioner for at svække kronen. Det ses umiddelbart også på kronen, som på det seneste er vendt og svækket lidt. Det må siges, at Nationalbanken i første omgang har formået at bremse styr­kel­ses­pres­set. Aktuelt handles kronen i 743,78 men er dog stadig til den klart styrkede side. Paritetskursen overfor euroen er 746,038 og der har kronen ikke befundet sig i efterhånden halvandet år.

For halvandet år siden var billedet det modsatte med en mærkbart svækket krone. Det fik også dengang Nationalbanken til at intervenere, dog ved at købe kroner for at styrke den, samt at hæve renten. Det fik kronen på ret køl og tilbage mod pariteten, men sidenhen krydsede kronen pariteten. Derfor er det nu salg af kroner og en ren­te­ned­sæt­tel­se, som hr været på tegnebrættet.

I marts hævede Nationalbanken så renten på ind­skuds­be­vi­ser til -0,50% fra tidligere -0,60%. Det var dog ikke en direkte en-til-en ren­te­for­hø­jel­se, da det skyldes en tilpasning af de pengepolitiske instrumenter. Foliorenten blev således omvendt sænket til -0,50% fra 0%, så ind­skuds­be­vi­ser og folio nu har samme rente på -0,50%.

Relaterede artikler