Mangel på materialer brager i vejret

Der er for alvor tryk på dansk økonomi i øjeblikket.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Mangel på materialer brager i vejret

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at mangel på materialer og arbejdskraft er blevet et højaktuelt tema i Danmark. Den tiltagende mangel på materialer og høje mangel på arbejdskraft gælder for stort set alle brancher og er en fortsættelse af en tendens, som for alvor tog fart med genåbningen i foråret. Det er yderst friske tal, da målingen er foretaget her i oktober.

Der er for alvor tryk på dansk økonomi i øjeblikket, og det udfordrer kapaciteten her og nu. Det er en markant del af virksomhederne, som står i koret om mangel på arbejdskraft og mangel på materialer. Det kommer helt naturligt i forlængelse af den høje fart i økonomien, hvor beskæftigelsen på kort tid er braget op i ny rekord, mens ledigheden er trykket lavere, end hvor den var før krisen. Så baggrunden er positiv, og udviklingen er på sin vis forventeligt, men det er svært at komme udenom, at det her nu alligevel er ret voldsomme tal.

I byggeriet er andelen af virksomheder, som melder om mangel på arbejdskraft til 47% i oktober. Selvom det er en spids lavere end i september, hvor 48% meldte om mangel på arbejdskraft, så er niveauet højt, hvor det i februar blot var 2%. I ser­vi­ce­er­hver­ve­ne stiger det en spids til aktuelt 34% mod 33% for en måned siden. I februar var det 12%. I industrien er der tale om 38% af virk­som­he­der­ned mod 36% sidste måned. For industrien kommer tallene alene en gang i kvartalet, hvor det i starten af året var på 12%.

Der er i dag rekordmange i beskæftigelse i Danmark. Der er 68.000 flere i arbejde end før coronakrisen. Vi forventer hertil, at beskæftigelsen fortsat vil stige. De nyeste tal for antallet af stil­lings­op­slag viser, at efterspørgslen efter arbejdskraft fortsat er tårnhøj og intakt. I september blev der slået over 35.000 stillinger op, som er det højeste for en september måned. Og statistikken går helt tilbage til 2004.

En større og større sten i skoen hos mange virksomheder er mangel på materialer og udstyr. Globale flaskehalse er blevet et tema, efter verdens økonomier har trykket speederen i bund på vejen ud af coronakrisen, og det kan mærkes hos de danske virksomheder. Nu beretter hele 48% af in­du­stri­virk­som­he­der­ne om mangel på materialer og udstyr, mens det er 25% hos byg­ge­virk­som­he­der­ne. I september var det henholdsvis 38% og 21%. Det kan og vil bide på økonomiens udvikling over den kommende tid, da en del virksomheder kort og godt ikke kan producere det, som de gerne vil. Det vil desuden være med til at hive priserne op, hvo forbrugerne vil mærke det med højere for­bru­ger­pri­ser.

Vi har her til morgen også fået tal for er­hverv­stil­li­den i Danmark, som stiger igen og rammer sit højeste siden 2010.

Relaterede artikler